Agenten stuurden vorig jaar bij het Alphense winkelcentrum Atlas en het Europapark daar vlakbij jongeren weg, nadat daar een (kleine) vechtpartij was geweest.
Volledig scherm
Agenten stuurden vorig jaar bij het Alphense winkelcentrum Atlas en het Europapark daar vlakbij jongeren weg, nadat daar een (kleine) vechtpartij was geweest. © Josh Walet

In Groene Hart wordt vooralsnog veel gewaarschuwd en weinig bekeurd

Boetes geven omdat coronaregels worden overtreden? Gemeenten in het Groene Hart zijn  terughoudend. Ook houden volgens de politie veel inwoners zich in grote lijnen aan het afstand houden, niet samenscholen, met karretje de supermarkt ingaan en dergelijke.

Van de zotte. Zo typeert de Alphense burgemeester Liesbeth Spies bezoekers die bij het afvalbrengstation verkeersregelaars uitschelden en bedreigen. Drie personen kregen daarom een boete. De verkeersregelaars staan er juist om de drukte bij Ecopark De Limes in goede banen te leiden. Het is er enorm druk nu mensen massaal hun huizen opruimen of tuinen opknappen. De gemeente roept vergeefs op niet meteen met het afval naar het brengstation te komen, ook omdat nu minder mensen tegelijk worden toegelaten. Die oproep helpt amper. In Alphen, maar ook elders, staan forse files.

Het is nu een dikke week geleden dat de noodverordeningen ingingen op basis waarvan agenten en gemeentelijke handhavers boetes kunnen uitdelen als mensen coronarichtlijnen aan hun laars lappen. Navraag bij politie en gemeenten leert dat het ‘nog geen boetes regent’. 

Rustig op straat

Politie-eenheden Den Haag en Midden-Nederland geven geen cijfers over het aantal boetes dat agenten uitdeelden, zij verwijzen naar de landelijke politie. Die meldde dat in ons hele land van 26 tot en met 29 maart ruim 250 mensen waren bekeurd. ,,We handhaven waar nodig”, aldus de politie. 

Maar het is inmiddels vrij rustig op straat, zegt een woordvoerder van de politie Den Haag. ,,Onze indruk is dat de regels grotendeels worden nageleefd, dat is natuurlijk mooi. Wat die 250 boetes daarover zeggen, vind ik lastig te beoordelen. We waarschuwen ook veel, maar dat wordt nauwelijks geregistreerd.”

Je mond is als agent je beste wapen, is een gevleugelde uitspraak van de Alphense politiechef John Nieumeijer. Dat lijkt ook op te gaan voor de handhavers van de gemeente Alphen. Zij deelden afgelopen week weliswaar tien boetes uit, maar gaan volgens een woordvoerster toch vooral eerst het gesprek aan. ,,Als dat onvoldoende oplevert, delen we officiële waarschuwingen uit.” In zulke gevallen worden persoonsgegevens genoteerd en bij herhaling volgt een boete.

In het Alphense Heempark zijn zulke waarschuwingen gegeven aan groepen jongeren die met te veel en onvoldoende onderlinge afstand bijeen waren. Ook werd in Boskoop een feest beëindigd. 

Meer rondes per dag

In Alphen staat de teller op ruim 15 officiële waarschuwingen. In Gouda zijn dat er minstens 60, in Zuidplas 30 en in Waddinxveen 15. ,,Dagelijks maken onze handhavers rondes langs winkels, speelplekken, parken en hangplekken, op drukke plekken meerdere per dag”, meldt de gemeente Gouda.

In De Ronde Venen deelden handhavers bij overtredingen waarschuwingskaarten uit waarop precies staat wat de regels zijn. Een gemeentewoordvoerder: ,,Daarvan zijn er meerdere uitgereikt, ook aan jongeren. Bij jeugd onder 16 jaar bellen we de ouders. Het zal niet meer gebeuren, zeggen zij dan. Verder zijn tientallen mensen op straat aangesproken op hun gedrag.”

De gemeente Nieuwkoop meldt dat één ‘last onder dwangsom’ is opgelegd. Het is een voorwaardelijke boete van liefst 10.000 euro voor een groep jongeren, bij herhaling wordt dat bedrag daadwerkelijk in rekening gebracht. Niet alleen in Nieuwkoop, maar ook in Bodegraven klaagden voetbalclubs dat jongeren toch de velden opgaan, terwijl de complexen op last van de overheid dicht zijn.

Opschalen

Toezichthouders van de gemeente Montfoort deelden enkele boetes uit. Woerden en Oudewater geven hierover geen cijfers. ,,Omdat boetes het uiterste middel zijn”, meldt een woordvoerster.

Veel gemeenten zetten de maximale capaciteit aan handhavers in, die gaan ook op zondag op pad. ,,Wij kunnen opschalen als dat moet”, zegt Nieuwkoop. Waddinxveen zet vanaf komende week twee extra handhavers in.