Volledig scherm
© ANP XTRA

Ingelast debat over wachtlijst jeugdzorg Alphen

Hoe kan het dat er wel degelijk wachtlijsten voor jeugdzorg zijn, maar dat wethouder Han de Jager dat ontkent? Met die vraag houdt de Alphense raad vanavond een interpellatiedebat. Dit is een zwaar middel dat de raad kan gebruiken om opheldering over een bepaalde kwestie te krijgen.

De VVD-fractie heeft dat ingelaste debat aangevraagd. Raad en wethouder hebben al meerdere keren gekibbeld over de vraag of jongeren op een wachtlijst komen als ze hulp nodig hebben. De nieuwe jeugdzorg-aanbieder Go! voor jeugd heeft onlangs bevestigd dat de organisatie ‘wel degelijk te maken heeft met wachtlijsten’.

Onacceptabel

Raadslid Bas van Polanen: ,,Wij vinden dat de gemeente de juiste zorg aan deze kwetsbare groep jongeren moet leveren zonder lange wachttijden. Wachtlijsten van drie maanden zijn voor de VVD dan ook onacceptabel.’’ Het zit de fractie hoog, temeer omdat bij het inschakelen van Go! voor jeugd de gemeente heeft afgesproken dat zorg ‘tijdig en passend moet worden verleend’.

Wethouder De Jager (CDA, jeugdzorg) gaf bij eerdere debatten aan dat het collectief van jeugdzorgbedrijven druk bezig is iedereen tijdig te helpen. Er is extra geld uitgetrokken om voldoende zorg te kunnen leveren.

Go! voor jeugd heeft de zorgverlening in Alphen en Kaag en Braassem per januari dit jaar overgenomen. De gemeenten wilden dat al eerder doen, maar de Raad van State keurde die aanbesteding af omdat zij een maximaal budget hadden aangegeven. Dat is volgens de rechter niet toegestaan.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.