Volledig scherm
Bij het ophogen van de Ridder van Montfoortlaan is in 2017 schuimglas gebruikt, een landelijke primeur. © Josh Walet

Innovatieve ophoogtechnieken getest in gemeente Alphen

De bodemdaling in het Groene Hart vraagt om slimme oplossingen, bijvoorbeeld bij het ophogen van wegen. De gemeente Alphen test de komende jaren enkele methoden bij toch al geplande projecten in Boskoop en Hazerswoude-Dorp.

Hoe voorkom je dat je wegen elke vijftien jaar moet ophogen? Is er een manier om die termijn bijvoorbeeld te verdubbelen? De gemeente Alphen gaat de komende jaren op zoek naar antwoorden, zegt wethouder Gert-Jan Schotanus (openbare ruimte, Nieuw Elan).

Quote

Onze bedoeling is dat ook anderen, zoals lokale onderne­mers, gaan meebetalen

Liesbeth Spies, Burgemeester

Zeven proefvakken komen er, als het aan de gemeente Alphen ligt. Daar worden innovatieve ophoogtechnieken voor stedelijk gebied getest. Hazerswoude-Dorp heeft daarvan in 2017 al een voorproefje gehad, dat was zelfs een landelijke primeur.

De Ridder van Montfoortlaan werd opgehoogd met schuimglas en niet met het veel gebruikelijkere, maar ook veel zwaardere zand. Schuimglas wordt gemaakt uit glas dat in de glasbak belandt, maar niet geschikt is om nieuwe flessen van te maken. Dat glas wordt vermengd met andere stoffen en verhit tot 900 graden.

Er ontstaat dan een soort schuim, dat uiteenvalt in brokjes zodra het afkoelt. Daardoor gaat het op kiezeltjes lijken. De bedoeling is dat de Ridder van Montfoortlaan veel minder hard gaat zakken dan voorheen. Of dat de afgelopen anderhalf jaar ook al het geval was, is nog onduidelijk. Het duurt langer om het effect van schuimglas te meten.

Combinaties

Er komen nu ook proefvakken van pakweg 150 meter bij de aanleg van de wijk Waterrijk-Oost in Boskoop, woningbouw in de omgeving van het Torenpad in het kwekersdorp en de voorgenomen aanleg van de Verlengde Roemer tussen Boskoop en Hazerswoude-Dorp.

De lichte (funderings)materialen die worden getest zijn bijvoorbeeld Argex, EPS en Bims of combinaties daarvan. Wat het effect hiervan is, wordt de komende jaren gemeten.

Het plan van Alphen maakt deel uit van de met het rijk afgesproken regiodeal bodemdaling. Den Haag heeft 10 miljoen euro toegezegd, mits een groot aantal samenwerkende partijen in het Groene Hart met hetzelfde bedrag op de proppen komen. Alphen heeft nu voor 1,4 miljoen euro aan medefinanciering geregeld. Burgemeester Liesbeth Spies: “Onze bedoeling is dat ook anderen, zoals lokale ondernemers, gaan meebetalen.''

Voor de zomer worden in het Groene Hart afgesproken welke van de inmiddels tientallen bedachte plannen worden uitgevoerd.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195