Integratiediner: stamppot, muntthee en baklava

videoDit was zoals Max Belt het hebben wilde. Mensen uit verschillende culturen laten kennismaken met elkaar en elkaars eetgewoonten. Had de bedrijfsleider van Digros Ter Aar vorig jaar nog in de kantine van zijn supermarkt een Nationaal Integratie Diner gehouden met tien man; dit jaar wilde hij het anders doen. 

Hij zocht contact met Lyna Kant van Sporthal de Vlinder. Die vond het een prima idee om het diner nu in haar restaurant te organiseren. Riham Salah, vijf jaar geleden gevlucht uit Soedan en nu werkzaam bij de gemeente, bracht de verschillende nationaliteiten bij elkaar. Gisteravond lieten zo'n 150 mensen afkomstig uit Pakistan, Syrië, Somalië, Eritrea, Soedan, Marokko, Turkije en zich de spijzen goed smaken.

Quote

Bij andere vestigin­gen doen ze dit ook, maar dan in de winkel, met niet meer dan tien mensen.

Dirk van den Broek

Nagla Hassan, gekleed in een prachtig Soedanees gewaad, heeft heerlijk gegeten van hapjes uit andere landen. Nu schept ze nog een keer wat oer-Hollandse stamppot op. Ze vertelt dat ze mooie zoete hapjes als toetje heeft gemaakt.

Inboedel

Yahya Aobqouy uit Marokko heeft het ook naar zijn zin. ,,Ik was 14 toen ik in Ter Aar kwam wonen'', vertelt hij in perfect Nederlands. ,,Het regende. Zo vanuit het zonnige Marokko in het koude natte Nederland.'' Hij woont nu 34 jaar in Nederland en is volledig geïntegreerd. ,,Ik behoor tot de inboedel'', grapt hij. Op z'n Arabisch schenkt hij muntthee. Dat wil zeggen dat hij het theeglas op buikhoogte houdt en de mooie zilveren theekan op ooghoogte. In een mooie rechte straal wordt het glas gevuld. Een Syrisch meisje gooit er nog een paar eetlepels suiker bij en neemt gelukzalig een slok van het mierzoete vocht. Marcel Huizing, directeur van Dirk van den Broek, is een kijkje komen nemen. ,,Dit is een unieke situatie'', vindt hij. ,,Bij andere vestigingen doen ze dit ook, maar dan in de winkel, met niet meer dan tien mensen."

Volledig scherm
© Martin Sharrott Fotografie
  1. 
AD-correspondente Ellen Verhaar (72) tikte ‘s nachts eerst haar stuk en kreeg daarna haar tweede zoon
    PREMIUM

    AD-correspon­den­te Ellen Verhaar (72) tikte ‘s nachts eerst haar stuk en kreeg daarna haar tweede zoon

    Vroeger was het ‘hengsten’ op haar typemachine, tot voor kort mailde ze haar stukken. Nu hoeft het niet meer. Na veertig jaar het lokale nieuws voor onder meer AD te hebben gevolgd, stopt Ellen Verhaar (72 jaar, Oude Wetering). Altijd hard werken vond ze niet erg en door haar werk was ze mooi ‘overal bij'. ,,Ik genoot respect en vertrouwen. Tot op het laatst. Dat was belangrijk voor mij.”