Is Schaap met de naam Oma (18) het oudste schaap van Nederland?
Hobby boer Cock Verleun denkt van wel.
Volledig scherm
Is Schaap met de naam Oma (18) het oudste schaap van Nederland? Hobby boer Cock Verleun denkt van wel. © Peter Franken

Is ‘omaatje’ (18) uit Bodegraven het oudste schaap van Nederland?

Is ‘Omaatje’ het oudste schaap van Nederland? Hobbyboer Cock Verleun uit Bodegraven vermoedt het. Zijn Texelaar is met achttien jaar in ieder geval de oudste van het Groene Hart en veel ouder dan het gemiddelde schaap. Dat wordt zo’n tien à twaalf jaar oud.

Naast zijn werk in de wegenbouw houdt Cock Verleun op zijn woonboerderij aan de Boerderijweg in Bodegraven een paar dieren, waaronder een schaap van achttien jaar. Hij kreeg haar als lammetje en zelf heeft ze ook zo’n tien keer gelammerd. ,,Ik heb tegen haar gezegd dat ze tot het eind mag blijven en dat doet ze.”

Een echte naam heeft ze niet, maar Verleun noemt haar liefkozend Omaatje. Hoe het kan dat ze oud is, kan Verleun niet echt verklaren. ,,Ze heeft gewoon meegelopen in het koppel. Wel kijken we altijd of de schapen het goed hebben en bewerken hun hoeven op tijd. Ze is nu wat strammer en ik moet haar soms even helpen met opstaan, maar ze staat nog goed op haar pootjes en ze eet ook nog goed. Dat is belangrijk, een dier moet niet lijden.”

Privileges

Omaatje heeft wat privileges: als de ram komt, wordt ze apart gezet en ze krijgt meer rust en vertroeteling. ,,Als je in een rusthuis hoort, moet het geen discotheek worden. Ook krijgt ze als enige een sneetje brood, naast gras, appelschillen en bix.” Verleun besteedt veel tijd aan zijn hobbyschapen en ook zijn vrouw Jacqueline en de kinderen zijn betrokken bij de schapen. ,,Vooral bij deze.”

Maar is ze nou echt de oudste? We zoeken het uit bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waar ze staat geregistreerd op basis van haar levensnummer en geboortedatum: 1-1-2002. Zij bevestigen dat Omaatje inderdaad de oudste in de regio is en zelfs tot de oudsten van Nederland behoort. Harde uitspraken kan de RVO echter niet doen, want niet iedereen meldt de dood van een dier.

Verleun is er toch blij mee: ,,Leuk! Toch een stukje waardering.’’