Thijs Mansier (links) en Ferry Gieskes (midden) willen bewoners van zorginstellingen entertainen met muziek. Eerder organiseerden ze met Chris Verkleij Jam in the Park om Bodegravers te vermaken.
Volledig scherm
Thijs Mansier (links) en Ferry Gieskes (midden) willen bewoners van zorginstellingen entertainen met muziek. Eerder organiseerden ze met Chris Verkleij Jam in the Park om Bodegravers te vermaken. © Peter Franken

‘Italiaans’ zingen op het balkon? Bodegravers brengen festival aan huis bij zorginstellingen

Geïnspireerd door Italianen die vanaf hun balkon samen zingen, willen Thijs Mansier en Ferry Gieskes met een mobiele muziekinstallatie muziek brengen naar bewoners en personeel van zorginstellingen, nu de dagbesteding daar is opgeschort. Ze zijn een crowdfunding begonnen.

Quote

Wij hopen dat zij net als in Italië vanaf hun balkon mee kunnen zingen. Muziek biedt troost

Thijs Mansier

De twee Bodegravers zitten in de evenementen- en muziekbranche en zagen afgelopen dagen de boekingen in rap tempo verdwijnen. ,,In vijf dagen raakten we drie maanden werk kwijt. Niks doen zit niet in onze aard en daarom bedachten we - toen bijeenkomsten tot honderd man nog toegestaan waren - ‘Festival aan huis’’, vertelt Mansier. Twee dagen later was die maatregel aangescherpt. ,,Mensen konden niet meer naar de muziek,  toen ontstond het idee om muziek naar de mensen te brengen en dan met name in de zorg.”

Dat komt doordat de vrouw van Gieskes, die werkzaam is bij Ipse de Bruggen, vertelde dat alle dagbesteding voor bewoners is opgeschort tot 6 april. De Bodegravers willen daarom komende tijd, mits de maatregelen niet veranderen, met een platte kar met geluidssysteem, generator en dj-apparatuur langs de huisjes op het landgoed van Ipse in Zwammerdam om muziek te laten horen. ,,Een moment van ontspanning voor bewoners die houden van muziek, zingen en dansen én voor het personeel dat keihard werkt. We volgen uiteraard alle richtlijnen en er is geen fysiek contact.” Zelf krijgen de twee er ook energie van. ,,Op deze manier helpen we, binnen onze professie.”

Om dit mogelijk te maken zijn de twee een crowdfundingsactie gestart via festivalaanhuis.nl. De eerste donaties zijn binnen en maandag klinkt mogelijk al muziek bij het eerste huisje bij Ipse in Zwammerdam. ,,We hopen op meer donaties, zodat we alle huisjes kunnen bezoeken en ook naar complexen voor ouderen kunnen gaan, zodat zij net als in Italië vanaf hun balkon mee kunnen zingen. Muziek biedt troost.”