Volledig scherm
Wethouder Leo Maat. © Martin Sharrott Fotografie

Jacht op illegale migrantenhuisvesting

Een verbod om in bijvoorbeeld het ‘Polenhotel’ in Boskoop te wonen en in het Westland te werken, dat zit er in de gemeente Alphen niet in. Wel gaat wethouder Leo Maat (GroenLinks) kamerverhuur aanpakken waar dat niet passend is.

De lokale woningmarkt afschermen voor tijdelijke arbeidskrachten die buiten de regio werken, dat is volgens Maat onmogelijk. ,,We zijn gebonden aan het Europese recht van vrije vestiging.’’

Controle

Naar aanleiding van raadsvragen stelt Maat dat extra controle op ‘ombouw’ van grote woonhuizen tot groepshuisvesting nodig is. Hij wil ‘fatsoenlijke en veilige huisvesting’ die geen overlast geeft.

Buurgemeente Bodegraven-Reeuwijk mikt op enkele grote wooncomplexen net buiten het centrumgebied. Daarmee moet de illegale kamerverhuur in het dorpshart worden tegengegaan. B en w presenteren dit najaar enkele plekken waar dergelijke grootschalige huisvesting mogelijk is.

Wantoestanden

Tegelijkertijd wordt het opdelen en splitsen van huizen vergunningplichtig. Dat voorkomt oneerlijke concurrentie en wantoestanden in de huisvesting. Ook bestaande huisvesting moet binnen een half jaar worden aangemeld.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.