Volledig scherm
Jan Bogaards heeft de finish gehaald van de Marathon van Leiden en toont trots zijn medaille. © Familie Bogaars

Jan Bogaards haalt in vierenhalf uur toch de finish van marathon

,,Ik heb het gehaald, maar hoe? Dat is niet uit te leggen.” De eerste reactie van Jan Bogaards is duidelijk; hij heeft de eindstreep van zijn eerste marathon gehaald, maar vanzelf ging het niet. In een tijd van vierenhalf uur rende AD-stagiair Jan naar de finish van de marathon van Leiden. ,,Ik doe dit nooit meer.”

Hoogmadenaar Jan Bogaards (18) zag vorig jaar duizenden deelnemers langs zijn ouderlijk huis rennen. Het leek hem wel leuk om ook een keer mee te doen, dus hij schreef zich in. Zaterdag vertelde hij in een verhaal in deze krant hij dat hij veel te weinig getraind had. ‘Eén keer per week, een kleine 20 kilometer'. ,,De eerste 20 kilometer liep ik echt lekker. ‘Ik heb geluk’, dacht ik nog. ‘Het is echt mijn dag'. Maar na 25 kilometer moest ik plassen en ben ik gestopt. Daarna ging het echt niet meer.”

Sloom

Quote

De conditie had ik wel, maar echt elke stap deed pijn

Jan Bogaards

Na vierenhalf uur ploeteren bereikte Bogaards wél de finish. Aangemoedigd door familie en voetbalvrienden. ,,Over het deel tussen 30 en 37 kilometer heb ik heel lang gedaan. Ik ging zo sloom. Toen rende ik ook nog midden tussen de weilanden. Die kilometers moest ik tegen de wind in beuken. Daarna ging het beter, dan sleept het publiek je er echt door.”

Bogaards weet nu al zeker dat hij nooit meer aan een marathon meedoet. ,,Nee, ik heb het nu gehaald. Natuurlijk is het ook leuk, maar ook enorm zwaar. Ik kwam langs een bord waarop de tekst stond ‘pijn is maar een emotie'. De conditie had ik wel, maar echt elke stap deed pijn. Maar ik vond het een mooie poster, dus ik ben blijven lopen. Ik heb er niet aan gedacht om te stoppen.”

Parkeerproblemen

Eenmaal over de finish was de sportieve dag nog niet ten einde. Vanwege parkeerproblemen was de familie Bogaards per fiets vanuit Leiderdorp naar Leiden gekomen. En dus moest die weg terug ook weer worden afgelegd om bij de daar geparkeerde auto te komen. ,,Ik kon niet eens meer op de fiets komen. Uiteindelijk ben ik op mijn moeders fiets terug gefietst. Nu wil ik wel in bad, maar ik denk dat ik er niet in kan stappen. Laat staan er uit. Het was nog zwaarder dan ik had gedacht.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195