Volledig scherm
De jongeren uit Boskoop en Waddinxveen zeggen dat ze geen deel uitmaken van een criminele organisatie. © Jan Hensema

Jarenlange celstraffen voor jongens van Waddinxveense en Boskoopse bende

updateVijf jongeren uit Boskoop en Waddinxveen hebben jarenlange celstraffen gekregen, omdat zij daar tientallen inbraken pleegden. Ze vormden een criminele organisatie, oordeelde de Haagse rechtbank gisteren. De advocaten van het vijftal bestrijden dat.

Nino C. (21) uit Waddinxveen en Nassim B. (20) uit Boskoop kregen allebei vier jaar celstraf en moeten opnieuw de cel in. Ze zaten al bijna een jaar vast, maar kwamen vorig jaar in afwachting van hun rechtszaak vrij. De drie andere verdachten ook, maar zij gingen terug de cel in nadat ze opnieuw strafbare feiten pleegden, zoals drugshandel. Mohamed B. (19) uit Boskoop kreeg 3,5 jaar celstraf, Hicham H (22) uit Boskoop 2 jaar en Rick K. (20) uit Waddinxveen 1 jaar.

Telefoontaps

Quote

Er was een duidelijk patroon: verkennen, toeslaan terwijl iemand de wacht hield, de buit verdelen en verpatsen

Rechter Van Steen

Voor het Openbaar Ministerie en de politie is de veroordeling een groot succes. Eind 2016 werden de vijf aangehouden na maandenlang onderzoek. Bij operatie Kotter luisterden agenten de telefoons van de vijf verdachten af, plaatsten een peilbaken onder de scooter van C. en volgden de verdachten in een onopvallende auto. Toen de vijf verdachten zijn opgepakt, vielen agenten ook enkele andere woningen binnen. Alles bij elkaar waren tachtig agenten bij de acties betrokken.

De telefoontaps en uitgelezen berichten, data van het peilbaken en telefoonmasten, getuigenverklaringen, rechter Van Steen oordeelde dat er genoeg bewijs is om de groep te zien als een criminele organisatie. ,,Er was een duidelijk patroon, al werden de inbraken in wisselende samenstelling gepleegd en heeft het OM ze niet allemaal kunnen bewijzen. Verkennen, inbrekersgereedschap regelen, toeslaan terwijl altijd iemand de wacht hield en dan de buit verdelen en verpatsen.’’ 

Proeftijd

Quote

Ik vind vier jaar een erg hoge straf

Advocaat Glas

In de straffen is meegewogen dat de inbraken veel onrust veroorzaakten en dat de verdachten niet meewerkten aan het onderzoek. Ook zaten de vijf nog in hun proeftijd van eerdere veroordelingen.

Advocaat Glas, die Nino C. verdedigt, gaat in beroep. ,,Deze jongens waren geen maffioso of gewelddadige leden van een motorclub. Ik vind vier jaar een erg hoge straf. Dat heeft een enorme impact op het leven van zo’n jong persoon.’’