2010-05-19 00:00:00 DEN BOSCH - Rechtbank.ANP  XTRA LEX VAN LIESHOUT
Volledig scherm
2010-05-19 00:00:00 DEN BOSCH - Rechtbank.ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT © ANP XTRA

Jeugddetentie geëist wegens beroving met geweld: ‘Ik wilde naar m’n moeder’

rechtbankZakariye M. (19) uit Hazerswoude vond het op 27 januari niet genoeg dat hij een lift kreeg vanuit Alphen, achterop de scooter van een 17-jarige knul. Als ‘dank’ beroofde hij zijn weldoener van honderd euro, onder dreiging van een stroomstootwapen, zo acht het Openbaar Ministerie (OM) bewezen. Drieënhalve maand jeugddetentie, eiste het OM vandaag bij de Haagse rechtbank, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Ook zou er een verplichte gedragsbehandeling moeten volgen.

De verdachte gaf de beroving op de hoek van de Spanjesingel in Alphen direct toe. Maar dat hij daarbij met een stroomstootwapen had gedreigd, zoals het slachtoffer beweert, ontkende hij stellig. ,,Zo’n ding heb ik nooit bij me.” 

Quote

Die jongen was rijk. Zijn scooter was duur en zijn kleren ook

Zakariye M.

Dat hij dreigende taal had geuit, klopte dan weer wel, maar dat moest de rechter niet verkeerd opvatten. ,,Ik was eigenlijk nog aardig”, ging Zakariye verder. ,,Want het had erger gekund.” Via een buurtapp en zijn signalement kon de verdachte snel worden aangehouden.

Volgens Zakariye wilde hij op deze manier aan geld komen om een ticket naar Somalië te kunnen boeken. ,,Daar woont mijn moeder. Ik wil al drie jaar naar haar toe.” 

Waarom hij dan ook nog de oordopjes van het slachtoffer stal, wilde de rechter weten. ,,Dat was dom”, sprak Zakariye. ,,Ik was stoned.” Hij dacht dat het slachtoffer het geld wel kon missen. ,,Die jongen was rijk. Zijn scooter was duur en zijn kleren ook.”

Problematisch verleden

De verdachte is al sinds zijn tiende in Nederland. Hij bleek een problematisch verleden te hebben. Omdat er bij zijn vader sprake was van huiselijk geweld, belandde hij in pleeggezinnen. Daarna werd hij dakloos totdat hij bij een instelling voor begeleid wonen belandde. Hij maakte zijn opleiding niet af en heeft geen werk meer. ,,Ik heb nog steeds begeleiding nodig”, sprak de verdachte gelaten.

De aanklaagster vond dat te ver gaan. ,,U hebt een flinke schop onder uw kont nodig”, sprak ze vermanend. ,,En een stok achter de deur.’’

De raadsvrouw kon zich eigenlijk wel in de geëiste straf vinden. Ze vroeg alleen vrijspraak voor het dreigen met het stroomstootwapen. ,,Dat is onvoldoende bewezen.’’

Uitspraak is 5 september.