Volledig scherm
De Jostiband tijdens het feest in de Ziggodome, ter ere van het 50-jarig bestaan van de Jostiband. Hier met koning Willem-Alexander. © Marlies Wessels

Jostiband liever in De Kuip dan op het Songfestival

De Jostiband gaat niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Dat zegt orkestleider Lyan Verburg, die er eerder nog wel op Twitter over berichtte.

Quote

De orkestleden raken er inmiddels wel een beetje aan gewend dat er grappen over ze gemaakt worden

Lyan Verburg

Johan Derksen (onduidelijk of het de voetbalanalyticus zelf is) plaatste een bericht op Twitter dat Nederland volgend jaar maar de Jostiband moet insturen naar het liedjesfestijn. ‘Gun hun een leuk uitje’, stond er. Namens het orkest reageerde Verburg dat ze dat wel een goed idee vond. ‘Dan vragen we Armin ook en maken we er in ieder geval een feestje van’, tweette het orkest. Maar die opmerking moet niet serieus genomen worden, zegt de orkestleider nu. ,,Nee joh, natuurlijk niet. Punt 1 is het praktisch gezien nogal een probleem. Maar bovenal zijn wij een orkest, wij houden het bij muziek. Hoewel ik zeker weet dat het een gigantisch feest zou zijn met een grote impact. Maar het gaat bij het Songfestival toch echt om zangers.”

Knipoog

Verburg zoekt regelmatig op Twitter wat er over het orkest gemeld wordt. Soms is dat negatief, maar steeds vaker ook positief. En vaak zijn het berichten met een knipoog. ,,Het zit in ieder geval goed met de naamsbekendheid van de Jostiband. Wij moeten zorgen dat we geen karikatuur van onszelf worden en onze doelstelling niet verloochenen. Ik geloof nog steeds in waar we mee bezig zijn. De orkestleden raken er inmiddels wel een beetje aan gewend dat er grappen over ze gemaakt worden.”

De leden van de Jostiband hebben nog wel een andere droom: het volkslied spelen op de middenstip. Het liefst in De Kuip, de meeste orkestleden zijn Feyenoordfans. ,,Dat doen anderen ook, dus waarom wij niet? Daar wil ik nog wel eens over nadenken”, zegt Verburg. Tijdens de wekelijkse repetitie wil ze deze week met de orkestleden het ‘Hand in hand’ gaan spelen. ,,Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft dat ook gedaan. Dat zijn toch grappige dingen, waar wij op in kunnen haken. Ik vind wel dat we ons af en toe moeten laten zien.”