Volledig scherm
Eerder protest tegen de mogelijke nachtsluiting van de HAP in Alphen. © Peter Franken

Kamervragen aan minister over nachtelijke sluiting HAP Alphen, protestactie met mega-paracetamol

De Tweede Kamerfractie van SP roept minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) ter verantwoording over de voorgenomen sluiting van de huisartsenpost in Alphen. 

Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) vindt het namelijk ontoelaatbaar dat een huisartsenpost (HAP) ‘op deze manier verder wordt uitgekleed’. 

Gisteren kondigde de SHR (Samenwerkende Huisartsen Rijnland) aan dat het vanaf volgend jaar alleen nog de post in Leiderdorp ’s nachts open houdt. Dat betekent dat de post bij Alrijne in Alphen alleen nog maar ’s avonds en in de weekenden open is. Dat schoot veel Alphenaren in het verkeerde keelgat: velen vinden het onbegrijpelijk dat een gemeente van 110.000 inwoners straks geen nachtelijke huisartsenpost meer heeft. 

Dat vindt ook oud-huisarts Van Gerven. ,,Alphen is groot genoeg voor een volwaardige post. Straks heeft het hele gebied van 560.000 inwoners maar één HAP die ’s nachts open is. Bizar.” Van Gerven wil weten of inspraak van inwoners nog kan leiden tot het terugdraaien van het voorgenomen besluit. 

Verkeerde ontwikkeling

Volgens SHR is - naast een laag nachtelijk bezoek - het personeelstekort een van de redenen de nachtelijke HAP-zorg vanuit een locatie te bestieren. 

Lariekoek, stelt Van Gerven. ,,Investeer dan in personeel. Gooi geen posten dicht, maar leid meer huisartsen en triagisten (medewerkers bij de spoedeisende hulp, red.) op. De overheid moet de regie terugkrijgen, die ligt nu bij zorgverzekeraars en dat is een verkeerde ontwikkeling.” 

Ook de Alphense SP zit niet stil. Zaterdagmiddag protesteert de lokale fractie bij de verzekeringswinkel van Zorg en Zekerheid in de Julianastraat in het centrum. Daar zal de partij handtekeningen verzamelen die dan op een 1 meter grote, houten paracetamolpil  worden gezet, met het doel de HAP ’s nachts open te houden.  

Gratis taxiritten

Ook andere raadsfracties roeren zich. ,,We moeten alles in het werk stellen om dit besluit terug te draaien. Als openhouden echt niet lukt, zijn gratis taxiritten naar Leiderdorp ’s nachts een belangrijke eis’’, stelt RijnGouweLokaal-fractievoorzitter Ank de Groot.  

Op sociale media wordt het gemeentebestuur van Alphen verweten dat het te weinig daadkrachtig is geweest. Ook coalitiepartij GroenLinks moet het ontgelden. Die partij voerde in het verleden, als oppositiepartij, immers nog volop actie tegen het nu genomen besluit. 

,,GroenLinks is hier ook door overvallen en zal er alles aan doen om de HAP open te houden”, pareert fractieleider René Driesen. Zorgwethouder Han de Jager (CDA) gaat in gesprek met huisartsenvereniging SHR.