Volledig scherm
Archiefbeeld: Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte in de Kamer. © ANP

Kamervragen over jeugdzorg Alphen

Minister Hugo de Jonge (volksgezondheid, CDA) moet tekst en uitleg geven over de problemen in de jeugdzorg zoals die onder meer in Alphen aan het licht zijn gekomen.

Quote

Welke boodschap wilt u deze ouders en kinderen geven? Is er iets dat zij volgens u hadden moeten doen om deze ernstige situatie te voorkomen?

Attje Kuiken

Een groep bezorgde ouders uit Alphen heeft zeker dertig situaties verzameld waarin grote problemen zijn ontstaan in de zorgverlening. Zij gaan daarover in gesprek met aanbieder Go voor Jeugd (GVJ) en wethouder Han de Jager (zorg, CDA) van Alphen.

De grote vraag is of de problemen incidenten zijn, zoals GVJ en gemeente veronderstellen. De groep ouders stelt dat de hulpverlening zozeer hapert, dat er structurele problemen onder schuilen. Zij willen dan ook met de aanbieder en de gemeente bespreken hoe het anders en daardoor beter kan.

Falend systeem

Tweede-Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) wil met schriftelijke vragen het naadje van de kous weten. Zij is al langer bezig met klachten over de jeugdzorg en werd op de Alphense situatie geattendeerd door een artikel in deze krant. Zij wil van minister De Jonge weten of hij de huidige problemen ook 'zo acuut en structureel' vindt dat 'men niet meer kan spreken van incidentele problemen, maar van een falend systeem'.

Kuiken is ervan geschrokken dat ouders 'ten einde raad zijn'. ,,Ouders van kinderen kloppen als laatste redmiddel voor ontbrekende zorg voor hun kind bij een verantwoordelijke wethouder aan en worden afgescheept met de redenering dat hun situatie een uitzondering is."

Zij vraagt dan ook aan de minister: ,,Welke boodschap wilt u deze ouders en kinderen geven? Is er iets dat zij volgens u hadden moeten doen om deze ernstige situatie te voorkomen?"