Volledig scherm
Een groep kinderen ging heel Bodegraven door op zoek naar kerstbomen. © Peter Franken

Kerstbomenactie levert hospice 3000 euro op

Maar liefst 1.400 kerstbomen hebben twaalf Bodegraafse kinderen opgehaald voor het hospice. Daarmee heeft de actie zo'n drieduizend euro opgeleverd.

Voordat de kerstbomen woensdagmiddag de versnipperaar ingingen, werden ze geteld. Het bleken er maar liefst 1400 te zijn; zo'n 400 meer dan de kinderen hadden verwacht. Omdat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk voor elke boom 50 cent betaalt, leverde de actie direct al 700 euro op. Diverse particulieren en bedrijven hebben de actie echter gesponsord en het bedrag verviervoudigd tot een totaal van zo'n drieduizend euro.

Keukentafel

,,We wisten wel dat we véél bomen hadden opgehaald, maar dat het zo veel waren, was voor ons ook een verrassing", laat Nelleke Mouthaan weten. ,,Ik ben heel trots op de kinderen die zich belangeloos hebben ingezet. Ook het enthousiasme waarmee mensen hun boom aanboden was hartverwarmend en het is natuurlijk fantastisch dat ondernemers en particulieren de opbrengst verviervoudigen. Met de kinderen ga ik bespreken waar het geld precies aan wordt besteed, maar het bedrag gaat sowieso naar het hospice."

Quote

Ik ben heel trots op de kinderen die zich belange­loos hebben ingezet

Nelleke Mouthaan

Het idee voor de actie ontstond aan de keukentafel bij de familie Mouthaan thuis. Tweelingzussen Anouk (13) en Manon (13) bedachten dat het een goed idee zou zijn om dit jaar kerstbomen op te halen voor het goede doel in plaats van de eigen spaarpot.

Het doel was snel gekozen: het hospice Bodegraven-Reeuwijk waar hun moeder Nelleke de initiatiefneemster van is. Al zeven jaar zet zij zich in voor een hospice en in juni gaan de deuren echt open. Nog eens tien kinderen sloten zich aan bij de actie en in de kerstvakantie hebben ze dag in, dag uit het dorp afgestruind op zoek naar bomen.

De bomen werden op verschillende plekken verzameld door de kinderen die meehielpen. Ook konden mensen via internet hun boom aanmelden. Daar werd een lijst van samengesteld en op die manier konden de kinderen gericht langs de deuren.

'Leuk en hard werken'

Eén van de ophalers is Bram van Klaveren (10): ,,Samen met Anouk heb ik de in de kerstvakantie elke dag door het dorp gefietst om bomen op te halen. Het was leuk en hard werken. Eén keer was de boom zo groot dat we hem aan twee fietsen hebben vastgebonden en zijn we zo naar de hospicetuin gereden waar we de bomen verzamelden.''

Eén keer makte Bram iets geks mee: ,,Terwijl we daar bomen over de heg gooiden, sprak een man ons aan en vroeg of we dat normaal vonden. We probeerden uit te leggen wat we deden, maar hij geloofde ons niet. We hebben hard gewerkt voor het goede doel en ik ben best wel trots."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.