Volledig scherm
Een kevertje © Volkswagen Kever

Kever Cabrio Rally's komen Aarlanderveners de keel uit

Negen omwonenden van Studio Oosterman aan het Noordeinde in Aarlanderveen hebben de Raad van State gevraagd een verbouwing van dit zalencentrum tegen te houden. Volgens de buurtbewoners is het horecabedrijf nu al te groot voor het dorp.

Vrijdag in Den Haag klaagden ze over verkeersoverlast en andere hinder op het Noordeinde als er bij Oosterman bruiloften zijn of andere evenementen. ,,Er zijn nu drie van die keverrally's per week'', zegt hun woordvoerder Wim van Zanten. 

,,Elke keer zingen ze dan hetzelfde liedje, een soort limerick'', aldus een geërgerde bewoonster van de overkant. Volgens hen zou de gemeente Alphen aan den Rijn de helft van het aantal bezoekers moeten toestaan omdat bij Oosterman te weinig parkeerplaatsen zijn. Daardoor kunnen ze soms niet met de auto bij hun eigen huizen komen. Na de verbouwing worden de verkeersproblemen groter, zo vrezen ze. 

Parkeerruimte

Quote

Elke keer zingen ze dan hetzelfde liedje, een soort limerick

Een geërgerde bewoonster

Maar eigenaar Danny Oosterman schetste de drie rechters van de Raad van State een totaal ander beeld. ,,Wij zijn zó ruim bemeten met parkeerruimte. Onbegrijpelijk dat dat een probleem kan zijn'', zegt de horecaondernemer. Naast zijn eigen terrein waar plaats is voor 55 auto's kunnen zijn gasten parkeren voor de kerk en zelfs op het parkeerterrein van de rooms-katholieke kerk. Oosterman en het parochiebestuur hebben een overeenkomst gesloten dat ze van elkaars parkeerterreinen gebruik kunnen maken. 

Verder heeft Oosterman een contract gesloten met de gemeente dat hij nooit meer dan 350 bezoekers tegelijk zal toelaten. Er hoeft maar een paar keer per jaar uitgeweken te worden naar het parkeerterrein van de kerk, aldus Oosterman. Veel van zijn gasten komen met bussen. De omwonenden zeggen dat het niet alleen om het parkeren gaat maar ook om andere overlast van het horecabedrijf zoals geluid of het zingen van de rallyrijders. ,,Of straks wordt het verkocht en komt er een discotheek voor 1300 man'', zegt een van hen. ,,Natuurlijk niet'', zegt Oosterman. ,,Dat wil niemand''.

De kwestie over de verbouwing van Studio Oosterman sleept al bijna tien jaar. De vergunning die de gemeente verleend werd eerder door de rechter van tafel geveegd. Het bouwplan werd toen aangepast door de kelder te laten vervallen. De gemeente vindt dat de vergunning klopt en dat er genoeg parkeerplaatsen zijn. Uitspraak van de Raad van State in het hoger beroep van de buurtbewoners over zes weken.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.