Volledig scherm
Verzorger Dennis Appels met kiwi Rua © ricardo smit

Kiwi Rua heeft maar enkele maanden geleefd

Kiwi Rua, de tweede kiwi die in Vogelpark Avifauna werd geboren, leeft niet meer. Het dier blijkt al enkele maanden geleden overleden te zijn aan een longinfectie, maar dat werd niet eerder door het vogelpark gemeld.

Rua (Maori voor tweede) kroop in oktober vorig jaar uit het ei, kort na de geboorte van Tuatahi (wat ‘de eerste’ betekent in de taal van de Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland). Met de gezondheid van Rua ging het na de geboorte al niet goed. 

,,Rua kwakkelde al vanaf het begin", zegt woordvoerder Pamela Stolze. ,,Kiwi's moeten vanaf het begin zelfstandig eten en dus supersterk zijn.” Na de geboorte van Rua werd al gemeld dat het dier het in de natuur niet zou hebben overleefd. ,,Hij heeft het niet gered, gezien zijn voorgeschiedenis keek niemand er echt van op. Maar het is wel jammer.”

Tuatahi

Bezoekers zagen het dier al amper, voor het dagelijkse praatje wordt Tuatahi altijd uit het verblijf gehaald. Verzorgers wegen het dier dan, om de groei nauwkeurig in de gaten te houden. Met Tuatahi, die in september de eerste kiwi ooit was die in Nederland uit een ei kroop, gaat het goed. Hij weegt inmiddels ruim een kilo en heeft onlangs een nieuw verblijf gekregen in het Alphense vogelpark. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195