Volledig scherm
Gemeenteleden werden voor één avond model. © Ricardo Smit

Kleding voor dominees geshowd op catwalk in kerk

Dertien kerkleden beleefden gisteren een bijzondere avond in hun kerk, De Lichtkring in Alphen. Waar ze doorgaans gewoon in de 'kerkbanken' zitten en luisteren naar het verhaal van de predikant, stonden ze nu ineens volop in de schijnwerpers. Met het showen van historische kleding van predikanten konden ze voor een avondje proeven aan modellenwerk.

Quote

Ik heb het idee dat juist ouderen dit wel leuk vinden, het is natuurlijk een beetje geschiede­nis

Sandra Chang-Verra

,,Ik moest iedereen er wel persoonlijk voor vragen", blikt Sandra Chang-Verra terug. ,,We moesten de mensen echt wel over de streep trekken om hieraan mee te doen." De modellen showden kleding gemaakt door Carla Zuidema uit Ugchelen. Zij bedacht een 'modeshow' waarin gemeenteleden kleding tonen die predikanten de afgelopen vijfhonderd jaar droegen. Zuidema maakte de kleding zelf en trok met haar show al langs meerdere kerken door heel Nederland.

Zuidema vertelde ondertussen een verhaal, terwijl de 'modellen' de kleding aan hun kerkgenoten toonden. Een echte catwalk of rode loper was er niet, wel een podium. Eén van de modellen is zelf actief geweest als predikant. ,,Hij doet mee omdat hij het leuk vindt", zegt Chang. ,,We denken dat dit een laagdrempelige activiteit is, die ook mensen van buiten de kerk zou kunnen aantrekken."

Reacties

Chang is in De Lichtkring lid van de commissie 'vorming en toerusting'. ,,We organiseren verschillende bijeenkomsten, waar steeds andere leden op af komen. Ook veel praatavonden bijvoorbeeld. Nu werden we hierover getipt door iemand uit de kerk. Op de plannen voor deze show hebben we geen negatieve reacties gehad. Ik heb het idee dat juist ouderen dit wel leuk vinden, het is natuurlijk een beetje geschiedenis. Er wordt ook verteld hoe de kleding is ontstaan."

Vooraf hebben de modellen niet geoefend, verklapt Chang. ,,Ze kwamen een uurtje voor aanvang naar de kerk en kregen instructies en werden aangekleed. In deze kerk kan heel veel, iedereen staat hier wel open voor andere dingen."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.