Volledig scherm
Een archieffoto van een wolhandkrab © Cor de Kock

Kok uit Hazerswoude veroordeeld voor illegale krabbenvangst

Een 32-jarige kok van een Chinees restaurant uit Hazerswoude is vandaag door de politierechter veroordeeld voor het vangen van wolhandkrabben. Met zijn 33-jarige vismaat uit Den Haag en een onbekend gebleven derde is hij juni vorig jaar ’s nachts aangehouden aan het Scheur bij Rozenburg met 90 krabben in emmers. 

De derde visser gooide direct bij het verschijnen van de politie zijn emmer leeg in het water en is door het ontbreken van bewijs niet vervolgd. 

De ‘exoten’ zijn oorspronkelijk met ballastwater uit schepen uit Azië naar Europa gekomen en zijn nu vrij algemeen. Doordat de bodem van de monding van Maas en Rijn ernstig is vervuild met dioxine en pcb’s uit de industrie is consumptie af te raden en het vangen daar verboden. 

Kankerverwekkend

,,Het eten van die beesten is levensgevaarlijk. Niet direct. Maar de stoffen in de bodem, waar ze leven, zijn giftig en zeer kankerverwekkend,’’ meldde de politierechter de verdachten. ,,Uit ervaring,’’ ging hij verder, ,,weten we dat die beesten vooral worden gevangen om via de achterdeur aan restaurants te worden verkocht en dan worden verwerkt in sushi. Daarom staan er hoge boetes op het vangen en bezit van de dieren.’’ 

Via hun tolk vertelden de twee dat de wolhandkrabben strikt voor eigen consumptie waren. Van een vangverbod of gevaar voor de gezondheid wisten ze niks. Maar door het nachtelijk uur van hun aanhouding en men een grote hoeveelheid had gevangen, betwijfelde de officier van justitie hun verhaal. ,,De niet vervolgde visser gooide de emmer leeg, dus wist in ieder geval wel dat het niet mocht,’’ aldus de aanklager, die tegen de Hazerswoudenaar en Hagenees beiden een geldboete van 1.300 euro eiste voor het misdrijf. 

Om de naturalisatieaanvraag van de Chinezen niet te veel in gevaar te brengen, matigde de rechter op verzoek van hun raadsman de geldstraf tot 1.300 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.