Volledig scherm
In een pand aan de Weeshuisbaan in Bodegraven werd vorig jaar een overleden persoon aangetroffen. © Josh Walet

Kroongetuige in rechtszaak dode Bodegraven in Polen verhoord

De kroongetuige in de rechtszaak over een dode Pool die vorig jaar werd gevonden in een woning in het Bodegraafse centrum, heeft toegezegd dat hij op 23 september meewerkt aan een verhoor. Dit is gepland in de Poolse stad Lukow, omdat de man inmiddels naar Polen is verhuisd.

Johan Mühren, de advocaat van verdachte Grzegorz K. (36), reist binnenkort af naar Polen. ,,Ik heb mijn vragen al moeten indienen en dat zijn er heel veel. De bewuste Pool heeft namelijk steeds wisselende verklaringen afgelegd, van dat hij niet heeft gezien dat mijn cliënt iets heeft gedaan tot dat hij getuige was hoe mijn cliënt een ander zeer zwaar mishandelde.”

Verstikking

De rechtszaak tegen K. leunt volgens Mühren zwaar op de verklaring van de Pool die vorig jaar juni nog met K. en de overleden Pool in een woning aan de Weeshuisbaan samenleefde. K. heeft wel toegegeven dat hij de avond voordat de dode Pool werd gevonden ruzie met hem had, maar ontkent dat hij het fatale letsel heeft toegebracht. De overledene zou zijn gestorven aan een combinatie van verstikking, hersenletsel en letsel op zijn borst.

Op het lichaam zou het schoenprofiel van K. zijn gevonden. Die laatste had bovendien een bekende ge-sms’t dat hij ‘levenslang moest zitten’. Op het moment dat de dode werd gevonden was K. in paniek gevlucht, volgens zijn advocaat omdat hij dacht dat hij de schuld zou krijgen. Nog geen etmaal later werd K. elders in Bodegraven alsnog opgepakt.

Bij een tussentijdse zitting vandaag in de Haagse rechtbank is bepaald dat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen K. op 21 november zal plaatsvinden en dat hij tot die tijd achter de tralies blijft.