Viroloog Wim van der Poel.
Volledig scherm
Viroloog Wim van der Poel. © Marnix Schmidt

Kunnen dieren corona krijgen?

vraag bij het nieuwsEen koe, hond of kat, zou die ook besmet kunnen raken met het coronavirus? Het is niet duidelijk. Uit voorzorg zijn we terughoudend met het koeienknuffelen of het aaien van hond of kat. Is dat terecht? ,,Ja doe maar voorzichtig, al zijn er geen aanwijzingen dat dieren besmet kunnen raken”, zegt professor Wim van der Poel van Wageningen Bioveterinary Research. 

Nu is een bijeenkomst op de zogeheten Hoogwaterboerderij in Zegveld afgeblazen. Het gaat om een kennismakingsdag op 19 maart met de praktijklocatie van deze bijzondere boerderij waar het programma ‘Boeren bij hoog water’ wordt uitgevoerd. De reden van de afgelasting? ,,Onzeker is welke impact corona heeft op de dieren op de proeflocatie in Zegveld”, melden de organisatoren. 

Is die terughoudendheid terecht?

,,Het is goed om voorzichtig te zijn. Uit gegevens die wij uit China krijgen blijkt niet meteen dat gezelschapsdieren en vee geïnfecteerd kunnen worden met het coronavirus. Verdere studies zijn nodig om te begrijpen of en hoe dieren kunnen worden getroffen door het virus. Wij doen daar samen met partners in andere landen onderzoek naar. Het is verstandig dat een besmette veehouder niet bij z’n koeien komt. Het gaat tenslotte om voedselproducerende dieren.”

En als het baasje met corona is besmet, kan de hond of kat het dan ook krijgen?

,,Daar zijn nog geen keiharde bewijzen voor. Coronapatiënten krijgen het advies om het contact met huisdieren zoveel mogelijk te mijden. Ze kunnen de verzorging van huisdieren beter overlaten aan gezonde huisgenoten. Overigens zijn er ook geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen bij de verspreiding van het virus.”

Huisarrest voor hond en kat is dus niet aan de orde?

,,Honden en katten hoeven niet binnen te blijven. Er wordt op dit moment samen met producenten hard gewerkt aan een vaccin tegen corona. Over enige tijd wordt dit vaccin eerst op dieren getest. Dan komen wij in beeld. Waarschijnlijk wordt er getest op varkens, niet op koeien. Hopelijk kan dat snel. De druk op ons is hoog.” 

Moeten wij nu anders met de huisdieren omgaan?

,,Huisdieren niet laten likken en handen wassen na contact met je dieren, met de voederbak en hun uitwerpselen. Verder is het sowieso verstandig de normale hygiëne in acht te nemen: was je handen vaak met zeep en water gedurende minstens twintig seconden.”