Volledig scherm
Op het bankje staat het verkeerde vliegtuig afgebeeld. © Peter Franken

Kunstenaar beschildert 'foute' monument helemaal opnieuw

Kunstenaar Joost Zwanenburg heeft besloten het bankje naast het oorlogsmonument bij winkelcentrum Herenhof in Alphen helemaal opnieuw te beschilderen. Vorige week bleek dat hij het verkeerde vliegtuig erop heeft afgebeeld.

Quote

Het moet nu helemaal perfect zijn

Joost Zwanenburg

In eerste instantie dacht hij enkele kleine aanpassingen aan de tekening wel voldoende zou zijn. ,,Maar na overleg met de organisatie hebben we besloten om het toch helemaal opnieuw te maken. Dat is het mooiste", zegt Zwanenburg. De graffiti-kunstenaar baalt van zijn fout. ,,Ik had het liever anders gezien,  maar het is niet anders. Dit hoort er bij."

Zwanenburg gaat het bankje vermoedelijk volgende week opnieuw beschilderen. Op het monument, dat vorige week werd onthuld, staat het verkeerde vliegtuig afgebeeld. Er staat een Lancaster, in plaats van een Halifax. Vlakbij de plek van het monument werd in juni 1944 een Halifax-bommenwerper met zeven Canadezen door Duitsers uit de lucht geschoten. De bemanning kwam daarbij om het leven. ,,Het moet nu helemaal perfect zijn", zegt Zwanenburg. ,,Zodat niemand er nog een fout in kan ontdekken."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.