Volledig scherm
Een activiteit in het Evertshuis © Martin Sharrott Fotografie

Kwijtschelden schuld en maatregelen moeten cultuurhuis Evertshuis weer financieel gezond maken

Nog één keer wil Bodegraven-Reeuwijk het Evertshuis, dat in financieel zwaar weer verkeert, helpen. Het college vraagt daarom 185.000 euro aan de raad om de tekorten weg te werken. Ook legt zij het cultuurhuis maatregelen op om financieel gezond te worden.

,,Daarna wil ik nooit meer iets over tekorten horen", stelt cultuur-wethouder Robèrt Smits. ,,Dit moet een keer klaar zijn. Die druk is er vanuit het college en de raad. We willen dat het Evertshuis met een schone lei 2020 kan beginnen. Daarna moet het zichzelf kunnen redden met de 375.000 euro subsidie die zij ontvangen voor cultuur.”

Sinds de verbouwing van het Evertshuis in 2014 heeft het cultuurhuis het moeilijk en kampt het met tekorten. De financiële boekhouding bleek niet op orde, het pand is te duur en de horeca draait verlies. ,,De uitgangspunten over commerciële winstgevende horeca en verhuur bleken niet realistisch. We hadden verwacht meer te kunnen verhuren. Ook kost het pand veel geld aan onderhoud", licht Smits toe. De horeca die kostendekkend zou moeten zijn, draait een verlies van 50.000 euro per jaar het beheer komt structureel 77.000 euro per jaar tekort.

Koffieautomaat

Vanaf dit najaar wordt de horeca daarom 'activiteitengebonden', voorheen was de horeca iedere dag open, de (personeels)kosten waren echter hoger dan de inkomsten. ,,Voor koffie en thee staat er sinds vorige week een automaat en de horeca gaat alleen nog open tijdens culturele activiteiten", licht Smits toe. Ook worden de huurprijzen tegen het licht gehouden. Het beheer en onderhoud vormen namelijk het grootste knelpunt. Dat zorgt structureel voor een tekort van 77.000 euro. Een relatief groot deel van de openbare ruimte, zoals de foyer, is bijvoorbeeld niet verhuurbaar. Daardoor is de huur van het Evertshuis fors hoger dan van bijvoorbeeld de bibliotheek, het Sociaal Team en het KCC. Volgens het college is het wenselijk als er één gelijk huurtarief komt voor alle partijen. Partijen die dat niet kunnen betalen, kunnen subsidie bij de gemeente aanvragen. Omdat de huurinkomsten terugkomen bij de gemeente kost dat de gemeenschap volgens Smits geen extra geld. Ook de niet-verhuurbare ruimte wordt doorberekend aan de gemeente.

Cultuurhuis

Verder realiseert het college zich dat het Evertshuis minder aantrekkelijk is voor bijvoorbeeld het bedrijfsleven en het houden van congressen of vergaderingen dan gedacht. ,,We hadden verwacht meer te kunnen verhuren. Dat blijkt niet het geval." Smits wil daarom dat het Evertshuis zich meer richt op de maatschappelijke rol en zich echt profileert als cultuurhuis voor een nog bredere doelgroep.

Smits hoopt dat de gemeenteraad instemt met het voorstel om het tekort van 125.000 euro dat in 2019 is ontstaan en een schuld van 60.000 euro kwijt te schelden, zodat het met een schone lei kan beginnen. Eerder werd bekend dat het college het Evertshuis in 2015, 2016 en 2018 in een huurschuld van bijna 400.000 euro in totaal heeft kwijtgescholden. Die huurachterstand is volgens Smits al in de jaarrekeningen opgenomen. ,,Dat is bovendien een collegebevoegdheid." Een onderzoek naar de exploitatie laat het bestuur van het Evertshuis uitvoeren.
Ten slotte benadrukt Smits dat een cultuurhuis de gemeenschap altijd geld kost. ,,Net als scholen en sportverenigingen, maar het Evertshuis is een belangrijke maatschappelijke voorziening waar we trots op mogen zijn."

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195