Landelijke kaaskeuring in Bodegraven houdt kwaliteit hoog

VideoTijdens de grote landelijke keuring van boerenkaas in Bodegraven zochten twaalf professionals vandaag de allerlekkerste boerenkaas van Nederland uit. ,,Het Groene Hart is echt de bakermat van de boerenkaas.”

Geitenkaas, koeienmelkkaas of schapenkaas? Het maakt niet uit deze middag in Fort Wierickerschans waar op diverse stellages de flink geurende kazen, allemaal gemaakt van rauwe melk, liggen te wachten op een oordeel van een van de juryleden. Van de hoofdredacteur van het magazine Landleven, tot de bekende boerin Femke Wiersma uit Abcoude.

In totaal zijn in de afgelopen dagen driehonderd kazen uit het hele land naar Bodegraven gestuurd waar een andere jury een selectie van de vijftig beste kazen maakte. Deze ‘cum laude-wedstrijden’ worden gehouden door de Bond van Boerderij en Zuivelbereiders waarbij kaasexperts de boor in de kazen zetten, de smaak beoordelen en checken of de gaten in de kaas wel mooi verdeeld zijn.

Nieuw is dat uit de vijftig beste kazen nog een aller-, allerbeste wordt geselecteerd. De boer die deze allerbeste kaas maakt, krijgt de Den Besten-prijs, vernoemd naar een kaashandelaar.

Kleine groei

De Bond van Boerderij Zuivelbereiders (BBZ) heeft 280 leden, voornamelijk kaasmakers, maar ook de makers van yoghurt en boter. Voorzitter Theo Dekker van de Bond ziet een hele kleine groei in het aantal boeren dat ervoor kiest om zelf kaas te maken van de melk.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Femke Wiersma en Evert Schönhage bij de jaarlijkse uitreiking van de Cum Laude Awards plaats © Josh Walet

,,Ze maken een keuze: of ze investeren in meer fosfaatrecht óf ze gaan kaas maken, dan wel de bestaande kaasproductie vergroten.’’

Quote

Twee boerenbe­drij­ven naast elkaar en toch levert dat heel verschil­len­de smaken boerenkaas op

Femke Wiersma

Dekker, afkomstig uit Noord-Holland waar hij een geitenboerderij heeft, kijkt tevreden om zich heen op Fort Wierickerschans bij Bodegraven. ,,Het Groene Hart is echt de bakermat van de boerenkaas’’, zegt hij respectvol.

Dat steeds meer boeren ervoor kiezen om zelf kaas te maken, kan ertoe leiden dat de prijs van kaas gaat dalen, verwacht Dekker. ,,Dat is een ontwikkeling die niet zo goed is’’, zegt hij bezorgd ,,Boeren die nu kaas maken en die aan een groothandel leveren krijgen voor een kilo kaas zo’n 4,50 euro. Als je dan berekent dat voor een kilo kaas tien liter melk nodig is, dan is dat 45 cent per liter melk.’’

Femke Wiersma, boerin uit Abcoude, is mede door haar deelname aan het tv-programma Boer zoekt Vrouw een bekende vertegenwoordiger van de boerenstand. Ook zij etaleert deze middag graag haar kennis van de boerenkaas.

,,Elke boerderijkaas verschilt van de ander. Als je twee boerenbedrijven naast elkaar hebt en ze maken allebei boerenkaas van hun eigen melk, dan nog is de smaak van het eindresultaat heel verschillend’’, vertelt Wiersma.

Ze overlegt met haar ‘jurybuddy’ van vanmiddag, Evert Schönhage, kaasmeester van de Lindenhoff, een grote vlees- en zuivelboerderij, tevens groothandel uit Baambrugge.

Kaaskeurmeester Joris Bijdendijk, van restaurant Rijks is, naar eigen zeggen, kaasverslaafd en heeft thuis acht kilo kaas in een speciale koelkast liggen waarin het altijd zo’n tien tot twaalf graden is. Hij is ook tevreden met deze zoektocht naar de allerbeste. ,,Deze kaaskeuringen en wedstrijden moet iedereen heel serieus nemen. Ze zijn heel erg belangrijk, want er is zoveel industriële bende wat kaas betreft, dat het goed is dat de boerenkaas steeds meer bekendheid krijgt.’’

Leidse kaas

Waar Theo Dekker een groei aan ziet komen van nieuwe boerderijkaasmakers, merkt Bijdendijk juist dat verschillende makers aan het verdwijnen zijn. ,,Het is heel lastig om aan Leidse Kaas te komen.’’

In het restaurant heeft Bijdendijk een kaas liggen van de boerderij van Marije van der Poel uit De Kaag. De enthousiaste boerin is ook woordvoerder van deze kaaskeuring en vertelt enthousiast over het vak. Ze ziet ook de noodzaak van de kaaskeuringen steeds meer. ,,Hoe meer producenten er komen, hoe belangrijker een goede keuring is om de kwaliteit hoog te houden’’, vertelt ze. 

Kaasboerderij de Witte Welle uit Montfoort werd aan het einde van de avond uitgeroepen tot de ‘overall’ winnaar van de wedstrijd.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.