Omdat vandaag de leraren staken, gaan de moeders voor de klas!
Volledig scherm
Omdat vandaag de leraren staken, gaan de moeders voor de klas! © Marlies Wessels

Leerkrachten staken, vader en moeders geven een uurtje les

Veel moeders en één vader staan deze ochtend een uurtje voor de klas op de Goede Herderschool in Bodegraven, omdat de leerkrachten staken. Annemiek Brandriet is één van die ouders die 'les' geven.

Vorige week kwam er een oproep van onze directrice. De leerkrachten wilden meedoen aan de prikactie, om te staken voor een beter salaris en om de hoge werkdruk aan de kaak te stellen. De vraag was of ouders een uurtje voor de klas wilden staan, zodat de leerkrachten even het werk neer konden leggen. Ik heb me aangemeld, overigens ook met een doel: ik zag er een leuk verhaal voor de krant in.

Quote

Bovendien vind ik dat je, als je kan, je steentje moet bijdragen

Jantine Raaphorst

Anderen, zoals onder meer Tamara van Leeuwen, Janet de Vos, Jantine Raaphorst, Diane Lageweg, Daphne van Beek, Brenda van der Hel en Richard Slinger, gaven zich ook op. ,,Ik vind het leuk om met dit soort dingen te helpen", motiveert Raaphorst haar aanmelding. Zij staat vandaag voor groep 5, in de klas van haar dochter Sanne. ,,Bovendien vind ik dat je, als je kan, je steentje moet bijdragen."

Sympathiek

Janet de Vos noemt de actie van de Goede Herderschool 'sympathiek'. ,,Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om een uur dicht te gaan. Dit is vriendelijker voor de ouders. Daarbij vind ik het wel goed om eens te ervaren wat een juf meemaakt, het lijkt mij een heel uitdagende baan."

De meeste ouders kiezen voor een 'gezellige' invulling van het uurtje dat ze voor de klas staan. Ze gaan spelletjes doen met de kinderen, of lekker knutselen. Marguerita Suddaby zette speciaal voor dit uurtje een hele les in elkaar over vloggen.

,,Van de ouders heb ik begrepen dat de kinderen in groep zes daar wel veel mee bezig zijn", zegt Suddaby, die zelf dochters in groep 1 en 3 heeft. ,,Ik heb zelf van bloggen mijn werk gemaakt en kan daar dus over vertellen. Ik wil ook met de leerlingen in discussie gaan. Hoe denken ze dat YouTubers geld verdienen? Hebben ze misschien wel eens iets gezien dat ze liever niet hadden gezien?"

Krant maken

Uiteraard schrijft Suddaby later een blog over haar ochtend, zoals ik mijn ervaring in de klas in een krantenartikel ga omzetten. Ik wil de kinderen van groep 3, de klas van mijn zoon, graag laten zien hoe je een krant maakt en wat daar allemaal bij komt kijken. Ik hoop wel dat ze een beetje naar me zullen luisteren.

Quote

Ik merk dat de werkdruk zo hoog is, dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken

Diana Lageweg

Op de vraag of Tamara van Leeuwen het leuk vindt om voor de klas te staan, komt een welgemeend 'nee'. ,,Anders had ik dat wel gedaan", zegt de moeder die groep 7 gaat vermaken. ,,Ik doe het voor de leerkrachten."

Zo denkt ook Diana Lageweg erover. ,,Ik merk dat de werkdruk zo hoog is, dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken." Ze gaat met de leerlingen van groep 1 dan ook iets knutselen voor de juf, om haar een hart onder de riem te steken. ,,Uitleggen waarom de leerkrachten staken doe ik niet, dat is veel te ingewikkeld voor vierjarigen."

Meedenken

Richard Slinger grijpt de staking juist aan om met de leerlingen van groep 7b te bespreken. ,,Ik wil ze laten meedenken, wat zou de juf nog meer kunnen doen? Wat vinden de leerlingen eigenlijk van de actie?"