Leerlingen van de Hobbitburcht dagje vrij na breuk in waterleiding

VideoLeerlingen van basisschool De Hobbitburcht kregen vandaag onverwacht een vrije dag. De school stond ’s ochtends blank, doordat een waterleiding was gesprongen.

Leerkracht Ciska Blom vond dat er al veel water buiten op de mat lag. ,,Ik vond dat wel vreemd, zo hard had het toch niet geregend?” Doordat het in de school en ook buiten nog vrij donker was, had ze toen nog niet in de gaten dat de hele vloer ondergelopen was.

Dat ontdekte ze, toen ze eenmaal binnen stond en natte voeten kreeg. Met een andere collega kwam ze er al snel achter dat de oorzaak in het jongenstoilet lag. Daar was een leiding geknapt. ,,We zijn op zoek gegaan naar de hoofdkraan en hebben de brandweer gebeld”, blikt ze terug. Intussen leende ze van een collega droge schoenen en hielp ze waar ze kon.

De brandweer kwam met een ploeg van zestien personen en ging aan de slag met trekkers en waterstofzuigers. Rond 9.45 uur vertrok de ploeg toen het meeste water inmiddels van de grond was verdwenen. ,,Die waterleiding heeft de hele nacht doorgesijpeld. Het water kwam ons bij de voordeur tegemoet. Daarna was het echt dweilen met de kraan open”, zegt directeur Denise Klapwijk.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
© Josh Walet

Indruk

Zij besloot dat er vandaag geen les kon worden gegeven in de school aan de Batenstein. ,,We hebben direct alle ouders gebeld”, zegt directeur Denise Klapwijk, die de leerlingen een dagje vrij moest geven. ,,Rond kwart voor acht hadden we alle ouders geïnformeerd via mail, appjes en telefoontjes.”

Een aantal kinderen stond even later toch bij het hek. ,,Niet iedereen heeft het bericht gelezen, of kon last minute iets regelen. Een aantal kinderen hebben we opgevangen.” Zij werden in de gymzaal bijeen gebracht. Al dat water maakte best indruk. ,,Ze vroegen wel of het nog goed kwam met de school”, zegt Klapwijk.

In haar kantoor is het een komen en gaan van hulptroepen. Ook medewerkers van de bovenschoolse stichting Morgenwijzer meldden zich. Klapwijk: ,,Ik weet niet hoe groot de schade is, er komt iemand om de vloer te inspecteren.”

In elk geval zijn veel spullen die op de vloer stonden, kleddernat. Op tafels in de aula liggen tekeningen en knutselwerken op tafels te druppen. Kerstbomen die onder het podium lagen zijn drijfnat. Slechts twee lokalen bleven helemaal droog.

De directeur streeft ernaar dat maandag weer gewoon les kan worden gegeven. ,,Het is wat het is”, zegt Klapwijk nuchter. ,,We pakken het nu maar dingetje voor dingetje op. Ik ben hartstikke blij met alle hulp die is gekomen. Iedereen helpt mee en verder is het ook een beetje afwachten.”

Eén van de aanwezigen zag het nog zonnig in. ,,De vloer is in elk geval schoon door al dat water.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

Volledig scherm
Een groep van zeker zestien brandweerlui ging aan de slag om het water van de vloeren te vegen. © Josh Walet