Een rat. (Archieffoto).
Volledig scherm
Een rat. (Archieffoto). © Guus Schoonewille

Leimuidenaren klagen over ratten: ‘Ik zie ze overdag gewoon lopen’

De overlast van ratten in tuinen, huizen en op straat neemt toe in Leimuiden, stelt een groep ongeruste inwoners.

Kaag en Braassem reageert op hun meldingen tot nu toe alleen nog maar met ontvangstbevestigingen, tot frustratie van Johan van Veen. In maart en mei maakte hij melding van een rattenplaag in de Goudenregenstraat, Lijsterbeslaan en de Kerkweg in Leimuiden.

Gelokt

Quote

Stelt de gemeente vallen beschik­baar? Verstrekt de gemeente rattengif?

Johan van Veen, Bewoner

Hij vermoedt dat de dieren worden gelokt door minicontainers waarvan de klep niet gesloten is op het parkeerterrein van de Lijsterbeslaan. In zijn meest recente mail vraagt hij wat burgers mogen verwachten van de gemeente als het om de bestrijding van ongedierte gaat.

,,Stelt de gemeente vallen beschikbaar? Verstrekt de gemeente rattengif? Worden mensen die hun minicontainers en plastic afval te vroeg op de openbare weg zetten verzocht om deze op eigen terrein te stallen?”, wil hij weten.

Voeren

Bewoonster Hannie du Pau van de Goudenregenstraat bevestigt de aanwezigheid van ratten. In de buurt ziet ze dat mensen vogels voeren. ,,Dat doe ik niet; ik wil geen ratten lokken. Ik houd de deuren altijd goed dicht, bij mij kunnen ze niet naar binnen. Maar op het erf zie ik ze gewoon lopen, ook overdag”, aldus Du Pau.

Anders dan bewoners van de Lijsterbeslaan, die al enkele ratten hebben gevangen, is ze niet van plan zelf een val te zetten. ,,Dan moet ik die vieze beesten er ook uithalen, brrrr”, gruwelt ze al bij de gedachte. 
Ook bewoonster Elly van Zoen van de Kerkweg signaleert zo nu en dan een rat in de voortuin. 

Bezig

Wethouder Yvonne Peters laat weten dat ambtenaren ‘bezig zijn’ met de meldingen. Waarom het zo lang duurt, is haar niet bekend. ,,We doen er alles aan om de meldingen zo goed mogelijk af te handelen.”