Lekker, een fles wijn uit 1916

videoJaarlijks belandt er 74 kilo voedsel per Nederlander in de kliko. Niet nodig, vertelt voedingskundige Martin van der Gaag aan senioren die hun oudste levensmiddelen uit de kast hebben getrokken. 

Het zijn vooral jongere mensen van onder de 40 die geen probleem hebben met het weggooien van voedsel. Maar liefst 23 procent van de melkdrinkers gooit een ongeopend melkpak weg, als de ‘uiterste houdbaarheidsdatum’ is bereikt.

Doodzonde, zo oordeelt voedingskundige Martin van der Gaag. ,,De inhoud is nog prima te drinken, als je dat pak in de koelkast had staan.’’

Hij vertelt op uitnodiging van het Seniorenplatform Nieuwveen in Het Trefpunt in Zevenhoven welk voedsel ook na de houdbaarheidsdatum nog prima te eten is. Het publiek hangt aan zijn lippen.

Producten als gedroogd vlees, flessen priklimonade en blikjes leverpastei, maar ook ongeopende pakken koffie kunnen jaren na datum prima genuttigd worden. En fruit en groenten hoeven niet glanzend groen of rood te zijn om lekker te smaken. Ook als er een paar lelijke plekjes op zitten, zijn ze nog goed eetbaar. ,,Je kunt er prima soep of salade van maken.’’

Bacteriën

Quote

Deze bananen zijn zelfs zoeter dan wanneer de schil nog geel is

Martin van der Gaag

Bananen die bruin zijn geworden, belanden totaal onnodig in de groene afvalbak. ,,Deze bananen zijn zelfs zoeter dan wanneer de schil nog geel is.’’

De 34 ouderen krijgen van Van der Gaag een lesje over houdbaarheidsdata. De inhoud van verpakkingen met daarop de aanduiding ‘te gebruiken tot...’ moeten na die datum ook niet meer gegeten of gedronken worden. De kans is groot dat er dan te veel bacteriën in ontstaan. Maar afgesloten pakken, waarop ‘tenminste houdbaar tot...’ staat, kunnen prima nog een paar dagen langer mee. ,,Er is alleen sprake van mogelijk gevaarlijk bederf, als een product is blootgesteld aan water én warmte én zuurstof’’, doceert de voedingskundige.

Voor een wedstrijdje ‘over de datum’ hebben de bezoekers hun voorraadkast doorzocht. Van der Gaag wordt overladen met tientallen producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken: koffie, wijn, cornflakes, worstjes en bier. Myriam van der Zwet heeft een antiek blikje bonenkruid bij zich. ,,Dit heeft mijn moeder nog gebruikt. Joost mag weten, hoe oud het is.’’ Adri Vermeulen heeft een fles slaolie meegenomen, van ruim honderd jaar oud, afkomstig uit een erfenis van een tante. ,,Hij is nog goed, maar ik ga ’m niet gebruiken; we bewaren ’m.’’

De eerste prijs gaat naar Truus van Tol voor haar fles wijn uit 1916. Ze krijgt een koelkastthermometer, net als Van der Zwet, die als tweede eindigt met haar blikje van voor de oorlog.

Volledig scherm
Annie Paardekooper (81) ruikt aan een zakje overjarige borrelnootjes © Peter Franken