Volledig scherm
Erma Rotteveel toont de foto's op de tulpenkassen. © Peter Franken

Levensgrote foto's langs de tulpenroute

Varen door de 'Natte Polder' in Roelofarendsveen heeft een extra dimensie gekregen door de toevoeging van een kunstproject. Het gaat om drie meer dan levensgrote kunstfoto's op tulpenkassen. Ze zijn gemaakt door Erma Rotteveel van Communicatiebureau Windkracht 10.

Rotteveel vertelt: ,,Vorig jaar deed ik een cursus bij de Foto-academie. Daarvoor bedacht ik een fotoproject om het waterrijke Roelofarendsveen op een unieke manier te promoten. Het project kreeg een cum laude-beoordeling. Dat bracht me op het idee om er samen met Kaag en Braassem Promotie meer meer mee te doen."

Deze organisatie werkt aan een promotieplan voor Roelofarendsveen. Dat omvat niet alleen het aantrekkelijker maken van de Tulpenroute, maar ook de herleving van de oude Veense veiling voor recreanten en een Tulpenboulevard langs het Braassemermeer. Op termijn worden de foto's onderdeel van de collectie van 'Tulip Farm Amsterdam', een 'tulpenbelevingscentrum' dat zich naar verwachting binnen twee jaar in Roelofarendsveen vestigt.

Dik water

Twaaf plaatselijke ondernemers, zoals schipper 'Bob On Board' en enkele tulpenbroeiers alsmede de gemeente Kaag en Braassem steunen de plannen.

Volgens Rotteveel worden er volgend jaar nog drie grote kunstfoto's op kassen geplakt. ,,Het wordt een soort openluchttentoonstelling van het tulpengebied'', zegt ze. De foto's hebben vooral betrekking op de geschiedenis van het oude glasgebied van Roelofarendsveen, zoals het moment waarop de Veense tuinders van groenteteelt overgingen op de teelt van bollen, bloemen en planten. De tweede foto verbeeldt het verbond met de veengrond, oftewel 'dik water'. Op de derde foto is te zien hoe een grootschalige ruilverkaveling in de vorige eeuw van een eilandenrijk een volwaardig tuinbouwgebied maakte. Een QR-code op de kassen leidt bezoekers naar het verhaal achter elk thema op de website van de Tulpenroute.