Volledig scherm
Bij de aanleg van de streep in februari mochten Bodegraafse schoolkinderen de lichtlijn testen. Als de led-streep op groen 'springt', mogen ze oversteken. Bij rood moeten ze, vanzelfsprekend, wachten. © Foto Peter Franken

'Lichtlijn voor telefoonverslaafden helpt vooral voetganger'

Uit een evaluatie van de +Lichtlijn in Bodegraven is gebleken dat geen enkele oversteker bewust naar de innovatieve lichtlijn keek. Toch ziet adviesbureau RoyalHaskoningDHV dat de ledverlichting in het trottoir bij stoplichten een meerwaarde heeft.

De plaatsing van de +Lichtlijn op het kruispunt Vrije Nesse/Goudseweg in Bodegraven zorgde in februari voor heel wat commotie. Voor-en tegenstanders buitelden over elkaar heen en de streep werd wereldnieuws. Nu is onderzocht welk effect de lijn eigenlijk heeft op de veiligheid van voetgangers.

Quote

Natuurlijk blijft zelf opletten de norm, maar met de +Lichtlijn helpen we verkeers­deel­ne­mers een handje

Wethouder Kees Oskam

In het rapport staat dat een wenselijk effect van de lijn is dat voetgangers op een veilige afstand van de rijbaan wachten tot ze kunnen oversteken. Ook zijn voetgangers door de lichtstreep in het donker beter zichtbaar. De lichtlijn helpt niet alleen mensen die op hun smartphone staren, maar bijvoorbeeld ook ouderen met een rollator. De definitieve versie van de lijn, krijgt alleen een rode streep, en krijgt daarmee een waarschuwende functie. Het onderscheid tussen rood en groen is voor kleurenblinden slecht te onderscheiden. De lichtsterkte wordt met een dimregeling aangepast aan de actuele weersomstandigheden. 

RoyalHaskoning adviseert de lijn verder te evalueren op een andere locatie, met meer voetgangers. Om het daadwerkelijke effect te kunnen bepalen moet bovendien vóór en na aanbrengen van de lijn een meting plaatsvinden.

Opletten

Wethouder Kees Oskam, verantwoordelijk voor verkeer in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, is goed te spreken over de resultaten van het onderzoek. ,,Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Daarom streven we naar zo veilig mogelijk gebruik, ook op straat. Dit rapport laat zien dat de +Lichtlijn daarbij kan helpen. Natuurlijk blijft zelf opletten de norm, maar met de +Lichtlijn helpen we verkeersdeelnemers een handje.”