Volledig scherm
© ANP XTRA

Logeerhuis voor mensen met psychische problemen in Alphen opent niet voor begin 2020

Initiatiefnemer Lumen Holland-Rijnland kan nog niet zeggen wanneer het eerste Alphense logeerhuis voor mensen met psychische problemen opengaat. ,,In het eerste kwartaal van 2020 gaan we geleidelijk opstarten", vertelt woordvoerder Marcel van der Wal. 

Dinsdag werd duidelijk dat burgemeester en wethouders van Alphen groen licht geven voor het logeerhuis op de hoek van de Prins Hendrikstraat en de Oranjestraat, ondanks bezwaren van negentien omwonenden. Zij vrezen dat hun woongenot wordt aangetast. Ze zijn bang voor nachtelijke herrie, ook omdat zij vermoeden dat straks verslaafden of daklozen worden opgevangen in de huidige hoekwoning, die woningcorporatie Woonforte gaat kopen en verhuren aan Lumen.

Zware gevallen

Zulke zware gevallen komen niet in het logeerhuis, zei Van der Wal in juli bij een zitting van de gemeentelijke bezwarencommissie. Tegenstanders die daar het woord voerden, wilden nu niet reageren op het besluit van de gemeente.

Van der Wal wel. ,,We kijken ernaar uit om met het logeerhuis te beginnen. Hiermee komen we tegemoet aan de langgekoesterde wens van Alphenaren  met psychische problemen om een veilige plek te hebben waar je even op adem kunt komen als dat thuis niet meer gaat.” In het huis is plek voor maximaal vijf personen, die hooguit twee weken mogen blijven.