Volledig scherm
Ruud van der Star (rechts) van lokale partij PRO in Kaag en Braassem wil een nieuwe lijst van beeldbepalende panden (laten) opstellen . © Martin Sharrott

Lokale partij PRO in Kaag en Braassem: Geef eigenaren van monumenten meer vrijheid

De lokale partij PRO vindt het monumentenbeleid in de gemeente Kaag en Braassem achterhaald. Eigenaren zouden meer vrijheid moeten krijgen om wat met hun pand te doen.

Op dit moment staan er in Kaag en Braassem 97 gemeentelijke monumenten, waaronder oude boerderijen. Ook zijn er 63 rijksmonumenten. De eigenaren van panden in deze laatste categorie kunnen subsidie vragen om hun gebouw te onderhouden. Maar wie een huis of boerderij bezit dat is aangewezen als gemeentelijk monument, moet alle onderhoudskosten zelf dragen, terwijl er wel hogere eisen worden gesteld aan de kwaliteit van het materiaal dat wordt gebruikt.

Wegschoffelen

Eigenares Jalanda Zoet van een monumentaal pand heeft er bij de PRO-fractie op aangedrongen de beschermende status niet zomaar af te schaffen, hoewel ze meer vrijheid wil in de keuze van de kleuren van haar woning en het materiaal. ,,Alles wat van waarde is, is weerloos. Je kunt een huis heel gemakkelijk wegschoffelen, maar dan is het voor altijd verdwenen. Mijn huis is van 1640; het is ook de verantwoordelijkheid van de gemeente om dat te behouden.” Wethouder Floris Schoonderwoerd is het met haar eens. ,,Je wilt ook historisch wat behouden.”

PRO zoekt de oplossing daarom in het instellen van een lijst met beeldbepalende panden. Hierdoor blijven de gebouwen op die lijst wel behouden, maar hebben de eigenaren meer vrijheid.

De gemeente Alphen besloot eerder ook op te houden met het werken met lijsten van gemeentelijke monumenten. Dit betekent niet dat panden geen beschermde status meer kunnen krijgen, benadrukt de gemeente.