Volledig scherm
PREMIUM
Agenten en ambulancemedewerkers bij het huis waar de Alphense in haar nek werd gestoken. © Josh Walet

Luka (20) weet niet meer dat hij zijn moeder in haar nek stak

Een 20-jarige Alphenaar met psychische problemen die vorig jaar zijn moeder in haar nek stak, heeft zo snel mogelijk hulp nodig. Maar waarmee is hij het best af? Daarover ging het woensdagmiddag in de Haagse rechtbank.

Quote

Ik zou mijn moeder nooit iets aandoen

Luka

De slachtofferverklaring van de moeder van Luka (20) uit Alphen in de rechtszaal was kort en krachtig: ,,Ik wil mijn  zoon terug.” Toen hij zoals gebruikelijk het laatste woord kreeg, zei hij alleen: ,,Ik wil geholpen worden.” Kort voordat Luka terug moest naar zijn cel in Vught mocht hij even zijn moeder knuffelen.

Diezelfde moeder ontsnapte volgens het Openbaar Ministerie vorig jaar maar net aan de dood. 's Ochtends vroeg lag ze thuis te slapen en toen zat Luka opeens bovenop haar, met een flinke dolk in zijn hand. Met de punt prikte hij in haar hals, ze hield er een wondje van drie centimeter aan over en haar slokdarm bleek geraakt. Bijna ook haar slagader, dat zou fataal zijn geweest.

  1. Muziekschool viert onbekommerd feestje: ‘Maar zekerheid over ons onderkomen zou wel prettig zijn.’
    PREMIUM

    Muziek­school viert onbekom­merd feestje: ‘Maar zekerheid over ons onderkomen zou wel prettig zijn.’

    Meer leerlingen, leuke popbands en ensembles en vrijwel geen wisselingen in het docentenkorps. De Nieuwe Muziekschool in Alphen heeft vijf jaar na de doorstart alle reden tevreden te zijn. Voorzitter Jan Smit, penningmeester Frits Slootweg en coördinator Iwan Szomoru moeten even nadenken welke ‘verjaarswensen’ er dan eigenlijk zijn. Want het gaat dus hartstikke goed. Ja, toch weten ze er eentje. Een heel mooi, maar ook uitermate belangrijk cadeau zou zekerheid over de huisvesting zijn, momenteel het oude raadhuis. ,,Want we moeten er elk jaar uit. We weten haast niet beter”, zegt Slootweg met een knipoog.