Volledig scherm
© ANP

Manege Woubrugge vreest herrie en stank van varkens

Manege Van Wijk in Woubrugge vreest over de kop te gaan als veehouder N. Kroes vlakbij aan de Kruisweg een varkenshouderij mag bouwen, zei de raadsman van Van Wijk gisteren tijdens een rechtszaak over het varkenshouderijplan.

Volgens Van Wijk lopen er nu al klanten met paard en al weg door de onzekerheid over de toekomst en zou het bedrijf dat mogelijk niet kunnen bolwerken. Want de manege-eigenaar verwacht een hoop stank en herrie van de varkenshouderij. De paarden en klanten zouden daar niet goed tegen kunnen. 

Quote

Ik krijg inderdaad meer varkens aan de Kruisweg, maar ik moet wel een levensvat­baar bedrijf kunnen opzetten daar

Veehouder N. Kroes

De gemeente Kaag en Braassem is evenwel een groot voorstander van het varkenshouderijplan, omdat Kroes daarmee zijn huidige intensieve veehouderij uit de kern van Woubrugge naar het platteland kan verplaatsen. Op de huidige locatie aan de A. de Graaflaan komen woningen. Volgens de gemeente zijn er bijna alleen maar voordelen. De stank- en andere milieuoverlast in de kern van Woubrugge neemt af en Kroes kan weer een paar jaar vooruit met een moderne veehouderij in agrarisch gebied. Daar wonen weinig mensen en op grote afstand. Rechter en staatsraad Eric Daalder wilde weten waarom de manege last kan hebben van geluiden afkomstig van een varkenshouderij die op 150 meter afstand ligt. ,,Het gaat vooral om onverwachte piekgeluiden waar paarden enorm van schrikken. Dat kan funest zijn als er groepen gehandicapten op bezoek zijn en op dat moment paardrijden'', aldus de raadsman van de manege.

Groei

Volgens de tegenstanders kleven er vooral nadelen aan het plan, omdat de milieuwinst volledig wordt weggepoetst door de groei van het aantal varkens met vijftig procent tot 3.700. Bovendien wordt de bedrijfslocatie vier keer zo groot als aan de Graaflaan. Volgens de tegenstanders, manege Van Wijk en een aantal omwonenden, gaat het niet om een verplaatsing van een bestaand bedrijf, maar om de nieuwvestiging van een grote intensieve veehouderij. En daarvoor gelden veel strengere milieu- en planologische normen dan voor een verplaatsing. En nieuwvestiging van intensieve veehouderijen is volgens landelijk en provinciaal milieubeleid niet, of nauwelijks mogelijk. Verder vinden de tegenstanders dat een uitbreiding van een intensieve veehouderij niet meer van deze tijd is. Net als met de gaswinning in Groningen komt er steeds meer verzet tegen de volksgezondheidsrisico’s en uitbuiting van de dieren. Uit een groeiend aantal onderzoeken blijkt dat de organische fijnstof van grote varkenshouderijen tot op grote afstand volksgezondheidsprobleem kunnen leiden.

Tenenkrommend

Varkenshouder Kroes noemde de argumenten die de tegenstanders tegen zijn verhuisplannen hebben tenenkrommend. ,,Ik krijg inderdaad meer varkens aan de Kruisweg, maar ik moet wel een levensvatbaar bedrijf kunnen opzetten daar,'' aldus Kroes. Daar voegde de gemeentewoordvoerster nog aan toe dat Kroes zelf zijn verhuizing moet bekostigen en dat er geen cent van de gemeente naar toe gaat. Op de kritiek van de bezwaarmakers dat Kroes en de gemeente nauwelijks naar alternatieve locaties hebben gekeken zei de veehouder dat hij ook locaties in Alphen en Nieuwkoop op het oog had maar dat die gemeentes de deur op slot gooiden. Ook de tegenstanders noemden op hun beurt de hele gang van zaken rond het verplaatsingsplan tenenkrommend van de onzorgvuldigheid.

Of de Raad van State een streep door het varkenshouderijplan van Kroes haalt of het sein op groen zet blijkt binnen enkele weken uit de uitspraak.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.