Volledig scherm
Anton de Lorijn nam in 2008 afscheid van zijn werk als badmeester. Archieffoto © Martin Droog

Markante Bodegraver ‘badmeester’ Anton overleden

De bekende Bodegraafse badmeester Anton de Lorijn is vanmiddag in het bijzijn van zijn zoons Onno en Olaf en zijn ex-vrouw overleden.

Anton de Lorijn was met zijn cowboyhoed, volle baard en klompen een markante en geliefde verschijning in het dorp waar hij 27 jaar badmeester is geweest, van 1981 tot 2008. In die periode was hij ‘het gezicht van het zwembad’ en leerde hij drie generaties Bodegravers zwemmen. Bij zijn aantreden in 1981 had niemand verwacht dat de van oorsprong Rotterdammer met zijn ‘ruige uiterlijk’ in het behoudende Bodegraven zou blijven. Hij bleef en werd een gewaardeerd dorpsgenoot. Door de gemeente werd hij onderscheiden met een legpenning. Behalve bekend als badmeester was Anton actief voor onder meer de EHBO, het Rode Kruis, De Zon, de Vakantiespelen en de Voedselbank en maatschappelijk betrokken bij onder meer jeugdzorg.

Wetenschap

De laatste tijd nam zijn gezondheid af. Anton de Lorijn is 73 jaar geworden. Zijn lichaam is ter beschikking gesteld aan de wetenschap, waardoor er geen begrafenis is. ,,Anton was gek op indianen en zet zijn reis voort in de eeuwige jachtvelden”, vertelt vriend Ruud Kooistra. ,,Anton was een uniek mens die altijd klaarstond voor een ander, die vertrouwen schonk, waar je je veilig bij voelde, die velen van ons de beginselen van het zwemmen leerde op zijn eigen, bijzondere wijze. ‘Maak wat moois van het leven, geniet ervan was zijn advies op het laatst’. Zelf heeft hij ook genoten, van het allergrootste des levens tot de kleinste details, met alle ups en downs die bij dat leven horen.”