Volledig scherm
De Hoogvliet in winkelcentrum Baronie in Alphen. © Martin Sharrott

Marsen en Snickers voor Alphense scholieren die winkeldief in de kraag vatten

Een smakelijke beloning voor de scholieren van het Groene Hart Leerpark die vorige week achter een winkeldief aanrenden. De aanvankelijk gedupeerde supermarkt Hoogvliet heeft de jongens getrakteerd op populaire repen als Mars en Snickers.

Het was een bijzonder gezicht, zegt agent Bram Hage. ,,Ik reed met een collega in de surveillancewagen vlakbij winkelcentrum Baronie toen ik zo'n 15 scholieren zag rennen. Eerlijk gezegd was mijn eerste gedachte: die hebben iets geflikt. Maar meteen begonnen die jongens naar ons te roepen en gebaren en begrepen we dus dat zij juist de achtervolging hadden ingezet. Dus wij reden er rap achteraan en konden die winkeldief met ons voertuig klemzetten. Wij hebben de dief dus aangehouden, maar zonder die scholieren was dat nooit gelukt.” De man was er zonder te betalen vandoor gegaan met een tas vol boodschappen. Hij is inmiddels weer vrijgelaten, maar moet nog wel voor de rechter verschijnen.

Taart

Een dag na de aanhouding ging wijkagent Hans Keller naar het Groene Hart Leerpark om de scholieren te prijzen voor hun optreden. De conciërge kreeg van de politie een trofee. Ook supermarkt Hoogvliet wilde een gebaar maken en besloot de jongeren te belonen met Marsen, Snickers en andere lekkernijen.

De groep zag de dief langs de kassa lopen en ging achter hem aan. Hage: ,,Meestal krijgen wij meldingen dat jongeren voor overlast zorgen in een winkelcentrum, die jongens staan vaak al met 1-0 achter. Maar echt alle credits voor wat deze gasten hebben gedaan. Wij hebben met die aanhouding de kers op de taart kunnen zetten, maar zij hebben die taart gebakken.”