Volledig scherm
Ambulances komen in Woerdense Verlaat nogal eens (te) laat. © Koen Suyk (ANP)

Massaal brieven naar verzekeraars om late ambulances in Woerdense Verlaat

Inwoners van Woerdense Verlaat geven massaal gehoor aan de oproep van de dorpsraad om hun verzekeraars brieven te sturen waarin ze hun zorgen uiten over de lange aanrijtijden van ambulances.

Dat zegt Erik Molenaar,  oud-voorzitter van de dorpsraad. Hij zit nu in de werkgroep die zich bezighoudt met de ambulances. De raad hoopt dat de verzekeraars bij de ambulancediensten aan de bel trekken over de aanrijtijden. 

Bij spoedritten arriveren ambulances vaak niet binnen het voorgeschreven kwartier. ,,Dat geeft de inwoners van Woerdense Verlaat een onbehaaglijk gevoel. Gelukkig zijn er tot nu toe geen doden gevallen en dat hopen we ook niet mee te maken. Elke minuut telt”, benadrukt Molenaar.

Meldkamer

Een kwart van de ambulances komt volgens ambulancedienst Hollands Midden in de gemeente Nieuwkoop (daaronder valt Woerdense Verlaat) te laat. De dorpsraad gaat nu bij de ambulancedienst Utrecht cijfers opvragen en wil in een meldkamer gaan kijken, meldt Molenaar. ,,We blijven ook contact houden met de Nederlandse Zorgautoriteit. We hadden deze week een eerste ontmoeting en dat was zeker geen beleefdheidsgesprek. Ze snapten onze zorgen, maar het is ook complex om de situatie te verbeteren.”

De ambulancedienst Hollands Midden moet de schaarste verdelen, zei een woordvoerder onlangs in deze krant. Een wagen in de buurt houden voor incidenten in (de buurt van) Woerdense Verlaat lukt dan ook niet. De dienst kiest ervoor die in de buurt van Alphen te houden omdat daar de kans op spoedritten groter is. 

Is een wagen van Utrecht in de buurt, dan rijdt die naar Woerdense Verlaat als dat sneller gaat. ,,Het is absoluut flauwekul dat die wagens niet de provinciegrens over mogen", aldus de woordvoerder.