Volledig scherm
Burgemeester Spies ontvangt van de bewoners van buurtschap de Groenendijk een petitie 'Houd de tuin groen' © Peter Franken

Massaal protest tegen bouw villa’s in Alphen

Op de kop af 500 handtekeningen in een symbolisch groene doos. Een groep Groenendijkers heeft het pakket vanavond aan burgemeester  van Alphen Liesbeth Spies overhandigd.

De ongeruste bewoners en parochianen droegen bij de overhandiging van de petitie zoveel mogelijk een groen kledingstuk; een verwijzing naar het motief van de groep: ‘houd de pastorietuin groen’. ,,Of het plan ook beter is, laat ik afhangen van het democratische proces’’, zei Spies over het door de buurt ontwikkelde alternatief.

De groep hoopt dat het Alphense gemeentebestuur geen vergunning afgeeft om zeven villa’s neer te zetten in de pastorietuin, zoals het parochiebestuur en ontwikkelaar Woonwens uit Bergambacht willen. De groep vindt dat elders in de Groenendijk al voldoende van dergelijke woningbouw is gepland. De pastorie kan beter worden omgebouwd tot goedkope huurappartementen voor starters. Voor die groep woningzoekenden is nu nauwelijks iets voorhanden. Bovendien kan de huuropbrengst worden gebruikt om kerk en pastorie te onderhouden.

Steunbetuigingen

De actie is allang niet meer tot de buurtschap beperkt, weet voorzitter Jan Wesselingh van het wijkcomité Groenendijk. ,,Ook uit andere kernen, zoals Hazerswoude en Koudekerk komen steunbetuigingen. Verder hebben erfgoedorganisaties als de Bond Heemschut, het Cuijpers Genootschap en de Oudheidkamer Hazerswoude zich achter ons pleidooi geschaard. Het protest tegen de voorgestelde bebouwing van de kerktuin is dus veel breder geworden. Uit alle hoeken van de samenleving is steun.’’

Een delegatie Groenendijkers had vanmiddag een gesprek met de wethouders Van Velzen, Hoekstra en Van As. ,,Zij hebben heel goed naar ons geluisterd en begrijpen goed wat wij willen. Wel laten zij de procedure doorlopen omdat dat wettelijk verplicht is. In september zou de bestemmingswijziging in de raad kunnen worden besproken,’’ aldus Groenendijker Harry Körmeling.