Volledig scherm
De openluchtdienst tijdens het Zomerspektakel. © Josh Walet

Meer aandacht voor cultuur en muziek in Alphen

De gemeente wil zich meer bekommeren om een goede organisatie in de lokale culturele wereld. Dat was een belangrijke klacht vanuit de inspraak. En daar heeft Alphen diverse maatregelen voor bedacht.

In het oog springend is de popprogrammeur. Hij of zij moet bekijken wat er aan popconcerten in de gemeente is en zoekt daarvoor het juiste podium. Een nieuwe plek bouwen voor alleen popmuziek doet de gemeente niet, zo stellen b en w.

Ook krijgt Alphen een ‘cultuurmakelaar’. Die persoon moet ervoor zorgen dat culturele organisaties meer samenwerken. Uit de voorbereidende gesprekken over de cultuurnota kwam als kritiekpunt dat er veel kansen blijven liggen omdat er te weinig oog is voor het gezamenlijke belang. Anders gezegd: iedereen is druk met zijn eigen activiteiten waardoor het culturele aanbod erg versnipperd is. De gemeente moet dat coördineren, vinden insprekers.

Drempel

Omdat festivals en evenementen zeer worden gewaardeerd, verlaagt de gemeente de drempel voor organisatoren: het vergunningenbeleid wordt soepeler en er komen meer mogelijkheden om een evenement onder de aandacht te brengen. Verder krijgen ontwerpers en graffiti-kunstenaars de ruimte om grijze gebouwen op te leuken en kunst in stad en dorp plek te geven. Bij bouwprojecten komt een regeling dat één procent van de ‘kale bouwsom’ voor een kunstwerk is bestemd.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195