Volledig scherm
Wethouder Gerard van As. © Gemeente Alphen van den Rijn

‘Meer begeleid wonen hard nodig in Alphen’

De vestiging van ggz-instelling Rivierduinen aan de Noorder Keerkring in Alphen gaat dicht. Dit is het gevolg van het rijksbeleid de geestelijke gezondheidszorg vooral in woonwijken onder te brengen en niet in (min of meer gesloten) instellingen. De gemeente probeert nu in een deel van de nieuwbouw zorgwoningen te krijgen, zoals onder meer in het complex De Jozef is gecreëerd.

Het complex staat al grotendeels leeg. Door nu eisen in het bestemmingsplan voor dit terrein te stellen, hoopt Alphen de herontwikkeling in goede banen te leiden. Wethouder Gerard van As (ruimtelijke ordening, Nieuw Elan) vindt het op zich prima dat het complex wijkt ten gunste van nieuwe woningbouw. Die past daar volgens hem goed.

Maar daarmee doet zich wel de kans voor om voor een groeiende groep urgent woningzoekenden iets te creëren, vindt hij. Het gaat bij voorbeeld om mensen die graag in een beschermende woonvorm willen wonen, ex-patiënten die stap voor stap weer zelfstandig gaan wonen en mensen met een lichte verstandelijke handicap.

Vraag

Voor hen is nagenoeg niets in Alphen voorhanden. Voornaamste complex dat in de afgelopen periode is gecreëerd, is De Jozef van woningcorporatie Woonforte. Maar de vraag is vele malen groter.

Met de aanvullende eisen in het kavelpaspoort hoopt de gemeente nu ‘zeker zestig units’ gerealiseerd te krijgen. Die vereiste wordt aan de koper van het terrein aan de Noorder Keerkring gesteld. Buiten deze speciale appartementen zijn ook andere woningen mogelijk, voegt de wethouder toe. ,,Het terrein is 5000 vierkante meter groot. Dat leent zich voor twee rijen woningen.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195