Volledig scherm
Tureluur. Klaar voor de landing... BG Veldhuijzen, Bodegraven © Tureluur. Klaar voor de landing... BG Veldhuijzen, Bodegraven

Meer tureluurs en grutto's gesignaleerd op weilanden rond Alphen en Bodegraven

Op de weilanden rondom Alphen en Bodegraven waar boeren en vrijwilligers aan weidevogelbeheer doen, zijn dit jaar meer grutto’s en tureluurs gesignaleerd.

Dat concludeert het agrarisch collectief Rijn & Gouwe Wiericke. Dat zijn een aantal boeren die in deze regio gezamenlijk 2400 hectare grasland op een vogelvriendelijke manier beheren.

Die manier houdt onder meer in: het beschermen van nesten, het uitstellen van maaien en het extra ‘nat’ houden van het weiland zodat de volwassen vogels in deze drassige stukken wurmpjes en ander voedsel kunnen vinden. Ook worden speciaal voor de kuikens (pullen) gebieden ingericht waar ze vliegjes en insecten kunnen vinden: de zogenoemde kuikenvelden.

Compensatie

Uit de monitoring over de jaren 2016-2018 blijkt dat het weidevogelbeheer steeds professioneler wordt aangepakt. Het gebied is verdeeld in vier delen met elk een coördinator. De coördinatoren stemmen samen met een ecoloog en de boeren het beheer af op de (weers)omstandigheden. In de monitor wordt gesproken van ‘fine tuning ’en ‘last minute beheer’.

Boeren krijgen overigens compensatie voor extra arbeidsuren en gemiste grasopbrengsten. De trend is dat weidevogels steeds meer de kansrijke locaties opzoeken. Door die clustering neemt het aantal nesten buiten de gebieden met weidevogelbekeer sterk af.

Uit eerder onderzoek bleek al dat het met name zin heeft om te investeren in weidevogelreservaten en omliggende kansrijke percelen en de weidevogelsubsidies niet meer over het hele land te verdelen.

Concrete cijfers over aantallen weidevogels in 2019 ontbreken nog. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195