Volledig scherm
Archieffoto. © ANP XTRA

Menukaart met keuzes moet miljoentekort oplossen

Moeten inwoners van Bodegraven-Reeuwijk meebetalen aan de tekorten veroorzaakt door de hoge kosten bij jeugdzorg? Of moet er bezuinigd worden op bijvoorbeeld een tweede centrumbrug, de Huizen van Alles of het Evertshuis? Dat moet na de zomer duidelijk worden. De raad gaat nu een menukaart samenstellen waarop keuzes staan voor extra inkomsten en bezuinigingen. Het doel: de miljoenentekorten opvangen, de begroting sluitend krijgen en toezicht door de provincie afwentelen.

Bodegraven-Reeuwijk komt miljoenen tekort. Vooral veroorzaakt door hoge kosten voor de jeugdzorg. Om inwoners die rekening te laten betalen door bijvoorbeeld de lasten te verhogen, daar voelen de meeste partijen weinig voor. De lasten behoren nu al tot de hoogste van Nederland. Al komt er wel een discussie over een zorgtoeslag op de OZB: een verhoging van 5 procent dat gaat naar de jeugdzorg. Dat bleek gisteren tijdens de algemene beschouwingen en het bespreken van de kadernota.

Bezuinigingen

Zowel het college als de raad willen proberen tot een sluitende begroting te komen via extra inkomsten of bezuinigingen en gaan daar een menukaart voor opstellen. Vooruitlopend daarop kwamen een aantal partijen nu al met ideeën variërend van het schrappen van de plannen voor een tweede centrumbrug, kritisch kijken naar de Huizen van Alles en het Evertshuis. De toeristenbelasting mag wat betreft een aantal partijen ook omhoog.

Omdat de tekorten grotendeels komen door jeugdzorg, willen zowel de raad als het college achterhalen waardoor de kosten van jeugdzorg in Bodegraven-Reeuwijk zo hoog zijn. Niet alleen hoort de gemeente bij de dertig meest benadeelde gemeenten qua inkomsten vanuit het Rijk, maar ook de vraag naar zorg stijgt harder dan landelijk gemiddeld. Verantwoordelijk wethouder Robèrt Smits vergeleek de vraag naar zorg met een Rupsje Nooitgenoeg dat steeds wordt gevoed. Smits wil het drie jaar geleden ingezette beleid en de inkoopmodellen, waar hij sinds een jaar verantwoordelijk voor is, nader tegen het licht houden.

Uitdaging

Knol beaamde dat Bodegraven-Reeuwijk staat voor een ‘behoorlijke uitdaging’ en dat de eerste focus ligt op een sluitende begroting in 2020. Knol gaat nu in gesprek met de provincie en denkt dat er mogelijk vanwege de tekorten op het sociaal domein een uitzondering gemaakt kan worden en de gemeente niet direct onder toezicht wordt gesteld als de begroting niet sluitend is. Een sluitende begroting is wel het doel, want geld om een gat te dichten, heeft de provincie niet.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.