Met Feyenoordbus diploma halen

VideoVeel volk op het Rijnplein, rode rook en stappend uit de officiële Feyenoordbus. Als kampioenen worden de 16-jarige Bo Rhijnsburger uit Boskoop en haar klasgenoten van L4BD4 van het Groene Hart Leerpark onthaald. En dat allemaal om hun diploma op te halen in theater Castellum.

De feestelijke aankomst is een geste van de vader van Bo, Jacco Rhijnsburger (47). „Dit was haar grote wens.’’ Hij is touringcar-chauffeur bij Ringelbergtours en rijdt geregeld de stoere mannen van Rotterdam-Zuid naar trainingen en wedstrijden. „Vind ik een eer om te doen’’, zegt Feyenoordfan Rhijnsburger. „Zeker vorig jaar, toen ze kampioen waren.’’ Robin van Persie zit meestal pal achter hem en op het plekje naast de bestuurder neemt trainer Giovanni van Bronkhorst steevast plaats.

Klussen

De bus is eigendom van het touringcarbedrijf en wordt doordeweeks wel vaker ingeschakeld bij gewone klussen. Bijvoorbeeld om gestrande NS-reizigers op hun bestemming te krijgen. „De selectie is nu op trainingskamp. Met het vliegtuig naar Zwitserland. Dus de bus is een paar dagen vrij’’, zegt Rhijnsburger. ,,Soms wordt-ie ook wel gebruikt voor bruiloften of partijen. En dit leek mij een hele goede gelegenheid.’’

Eerder die middag nam Rhijnsburger de geestelijk gehandicapten van het kinderkortverblijf van Philadelphia in Boskoop mee voor een toertje. Bo’s moeder werkt daar en zij laat enthousiast beelden zien van een volle bus met lachende kinderen. „In Boskoop zag je echt mensen omkijken als we langs kwamen. Hé, moet je kijken: de Feyenoordbus!’’

Kortgerokt

Bo zelf vormt het stralende middelpunt van een groepje gillende en joelende vriendinnen. Allemaal kortgerokt, mooi opgemaakt en gekapt. Klasgenootje Manon van Egmond (16) is Ajaxfan. „Ach, bij het instappen was het: even de ogen dichtdoen.’’ Na de uitreiking is er fiësta bij Bar Amsterdam. In de bus werd al hard meegezongen met de hit van Schorre Chef: Ik Moet Zuipen!

Ach, je haalt tenslotte maar één keer je diploma.

Volledig scherm
Als kampioenen worden Bo en haar klasgenoten onthaald op het Rijnplein. © Peter Franken

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.