Omdat het vliegverkeer door het coronavirus grotendeels plat ligt, is het in hete land stiller geworden.
Volledig scherm
Omdat het vliegverkeer door het coronavirus grotendeels plat ligt, is het in hete land stiller geworden. © ANP

Metingen wijzen uit: het is in het Groene Hart echt stiller sinds uitbreken coronacrisis

Metingen wijzen uit: het is in het Groene Hart buiten echt stiller geworden sinds de coronacrisis. Er zijn minder auto’s op de weg overdag omdat bijna iedereen thuis werkt en er zijn minder vliegtuigen in de lucht. Het scheelt hoorbaar. Dat heeft de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) vastgesteld. 

Die vroeg aan het bedrijf Sensornet de stilte overdag te meten. En wat blijkt? In onder meer Leimuiden en Nieuwveen is het geluid gemiddeld met respectievelijk vier en drie decibel afgenomen. Het verschil met drie decibel betekent een halvering van het geluid, legt Erik Roelofsen van NSG uit. En dat is in de praktijk dus duidelijk hoorbaar. ,,Het is het verschil in geluid tussen bijvoorbeeld 20.000 en 10.000 auto’s per etmaal.‘’ 

Microfoons

Sensornet heeft verspreid door het land een groot aantal geluidmeetposten in gebruik. Dit zijn microfoons die op een dak staan of aan een lantaarnpaal zijn vastgemaakt. Twee hiervan staan in het Groene Hart. Zij kunnen de metingen van nu vergelijken met die in de periode van vóór de coronamaatregelen. Uit de analyse blijkt dat de geluidniveaus buiten nu gemiddeld zo’n 2 tot 4 dB lager zijn dan medio januari.

In Leiden en Den Haag is sinds de coronacrisis het geluid buiten ook  met de helft afgenomen, aldus Sensornet.