Volledig scherm
Bart van Herk (rechts) in actie tegen SC Woerden. © Orange Pictures

Middenvelder Floreant kampt met mogelijk zwaar knieletsel

RegiosportBart van Herk verkeert in grote onzekerheid. De aanvoerder van zaterdagvierdeklasser Floreant kampt met kruisbandletsel. Hoe erg de schade exact is, hoort hij komende maandag. ,,Dit zet me wel aan het denken wat betreft mijn voetbal-toekomst", zegt hij.

Op 14 oktober, in het uitduel met Rohda'76 (2-1), ging het na een half uur mis voor Floreant-middenvelder Bart van Herk. De Boskoper sprong in de lucht, maar landde daarna verkeerd. ,,Ik merkte direct dat er iets niet goed zat", blikt de gymdocent terug. ,,Ik heb nog nooit een ernstige knieblessure gehad, maar nu schoot de pijn er meteen in. Ik had niet het idee dat ik alles afscheurde, maar wel dat de kniebanden oprekten."

Quote

Normaal gesproken vind ik dat je als gymdocent niet hoort te zitten

Bart van Herk

Van Herk ging hinkend naar de kant en werd gewisseld. De dagen erna had hij last van een pijnlijke en dikke knie. Omdat het herfstvakantie was, hoefde hij zijn werk niet af te zeggen. Nadat de knieklachten bleven aanhouden, ging Van Herk langs bij een specialist. ,,Die constateerde dat er iets niet goed is met mijn knie en dan vooral bij de kruisband. Donderdag heb ik een MRI-scan, maandag hoor ik de uitslag."

Zitten

Tot die tijd verkeert Van Herk in onzekerheid. De aanvoerder van de degradant heeft inmiddels wel minder last dan vier weken geleden, maar hij is nog altijd niet pijnvrij. ,,Normaal gesproken vind ik dat je als gymdocent niet hoort te zitten, maar nu doe ik dat soms wel. Maar in mijn werk belet de kwetsuur mij verder niet."

Voetballen zit er voorlopig zeker nog niet in. De voorbije weken keek Van Herk toe hoe zijn ploeggenoten hun draai in de vierde klasse proberen te vinden. De Boskoopse club belandde na degradatie vorig seizoen in de kelder van het amateurvoetbal. ,,In deze klasse merk je dat er een groot verschil is tussen de bovenste en onderste ploegen. Sommige ploegen horen eigenlijk nog niet eens in de vierde klasse thuis. Wij staan vierde en ik denk dat dit voorlopig een plek is waar wij horen te staan", zegt Van Herk, die bezig is aan zijn twaalfde seizoen in het eerste elftal van Floreant. Al die jaren stond hij nooit aan de kant met een zware knieblessure. De kwetsuur die hij nu heeft opgelopen, zet hem aan het denken over zijn toekomst als voetballer. ,,Constant spookt door mijn hoofd wat ik zal doen als ik inderdaad een kruisband heb afgescheurd. Ik heb mijn eigen bedrijf en ben 32 jaar, dus misschien is het met een zware blessure wel tijd om op voetbalgebied een stapje terug te doen'', geeft Van Herk een inkijkje in zijn afwegingen. ,,Maar niets is lekkerder dan bezig zijn met de bal. Ik heb altijd gezegd dat ik nog in het eerste wil spelen zolang ik dat kan. Misschien krijg wel goed nieuws en kan ik binnenkort weer voetballen. Totdat ik de uitslag heb en niet weet wat er precies aan de hand is, probeer ik uit te gaan van het positieve."