Volledig scherm
Medewerker bij de composteermachine. © AD

Milieubewust ziekenhuis: patiënt krijgt één bekertje voor hele dag

Het Alrijne Ziekenhuis gaat op de kleintjes letten. Zonnepanelen, een grote composteermachine en warmte/koude-opslag kennen we wel. Nu wordt op de verpleegafdelingen ook op verspilling en het milieu gelet. Voorbeeld: één koffiebekertje voor de hele dag.

De medewerkers van de poli dermatologie van het Alrijne Ziekenhuis in Alphen, Leiden en Leiderdorp letten erg op het milieu. Het gaat om kleine dingen. De maatregelen worden ook op andere afdelingen van het ziekenhuis gepromoot.

De medewerkers op de poli gaan bijvoorbeeld op de fiets naar hun werk. ,,Ook enkelen die verder van het ziekenhuis wonen stappen op de fiets'', licht Fedor Veldmaat, milieu- en veiligheidsadviseur, toe: ,,Ook met het maken van de roosters wordt er rekening mee gehouden dat collega's met elkaar kunnen meerijden. Dat scheelt autogebruik.''

Verder wordt een kamer die een hele dag niet wordt gebruikt, niet alsnog schoongemaakt. Er wordt dan een papiertje op de deur gehangen dat de schoonmaker deze kamer kan overslaan. Hierdoor worden weer wat minder schoonmaakmiddelen gebruikt.

Ook patiënten doen mee, zegt Veldmaat. ,,Zij willen graag hun zwachtels thuis zelf wassen, zodat ze opnieuw te gebruiken zijn als hun benen worden ingezwachteld.'' Voorts wordt er streng op gelet dat al het afval op de afdeling goed wordt gescheiden.

Komt de hygiëne en patiëntveiligheid niet in het geding bij deze maatregelen die ongetwijfeld goed zijn voor het milieu? Veldmaat: ,,Bij Alrijne staat patiëntveiligheid en hygiëne natuurlijk voorop. Wij zijn immers een zorginstelling.''

Zuinige ledverlichting

De plannen van de afdeling dermatologie zijn door de eigen ziekenhuiswerkgroep Duurzaamheid en Milieu beloond met de wisseltrofee. Zij mag zich een jaar lang de duurzaamste afdeling van het ziekenhuis noemen. Veldmaat gaat komende periode alle afdelingen langs om medewerkers bij te praten over milieubewust werken.

,,Dit is één methode om verspilling tegen te gaan", zegt Veldmaat. ,,Daarnaast wordt bijvoorbeeld zuinige ledverlichting aangebracht. Verder werkt onze composteermachine inmiddels op volle toeren en daar zijn goede resultaten mee geboekt. Het groenafval en overgebleven etenswaren worden met bijna 90 procent gereduceerd in volume en gewicht.''

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.