Volledig scherm
De aanleg van een 'tiny forest' © ivn

Minibos voor Alphen: 'Willen de stad groener maken'

In Alphen komt een minibos. Het is één van de twaalf gemeenten waar in samenwerking met natuureducatiefonds IVN een 'tiny forest' wordt geplant. 

Het blijft niet bij één bos: de gemeenten die nu partner zijn geworden met IVN gaan minimaal vier 'tiny forest' aanleggen. Het IVN wil met dit initiatief verstedelijkte gebieden tegengaan. De 'tiny forest' zijn dichtbegroeide minibosjes, ter grootte van een tennisbaan. Er worden meer dan 40 inheemse bomen en struiken geplant. 

Niek van ’t Wout, beleidsmedewerker Groen en Recreatie bij de gemeente Alphen: ,,Het nieuwe bomenbeleid van Alphen hebben we samen met 1.100 bewoners opgesteld. Tiny Forest past heel goed binnen dit beleid. We willen graag samen met onze inwoners de stad groener maken en jonge boompjes de kans geven om echt oud te worden. Met Tiny Forest werken we aan beide doelen. Daarom zijn we heel blij dat we één van de twaalf partnergemeenten zijn.''

Na een oproep van IVN Natuureducatie begin juni om partnergemeente te worden meldden 55 gemeenten zich aan, waaruit de eerste twaalf geselecteerd zijn. Zij leggen de komende drie jaar in totaal 56 Tiny Forests aan in samenwerking met IVN, scholen en buurtbewoners.

De andere gemeenten waar een minibosje aangeplant wordt zijn Almere, Apeldoorn, Den Bosch, Goes en omstreken, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel, Uithoorn en Utrecht.