Volledig scherm
Een beeld van Vrouwe Justitia, archieffoto. © ANP XTRA

Moeder die elfjarige dochter liet stelen, veroordeeld tot werkstraf van 20 uur

Een moeder uit Alphen aan den Rijn die haar elfjarige dochter liet meehelpen bij winkeldiefstal, is maandag veroordeeld tot een werkstraf van 20 uur. De politierechter vond een geldboete, wat normaal is bij dit soort zaken, niet passend. ,,Ze geeft een heel slecht voorbeeld aan haar kind. Het is niet fijn als je moeder wordt aangehouden.”

De diefstal vond plaats op 5 maart bij de Albert Heijn in winkelcentrum De Aarhof in Alphen. De 36-jarige Femke K. liep met haar dochter door de winkel. Sommige artikelen stopte ze in de kar, andere spullen, zoals wasmiddelen, deed ze in haar tas. Bij de kassa gaf ze die boodschappentas aan haar 11-jarige dochter met de opdracht om vast door te lopen. De diefstal werd direct ontdekt.

In de rechtbank blijft maandag het verdachtenbankje leeg: de vrouw komt niet opdagen. De officier van justitie klaagt Femke K. aan voor twee feiten. Het gaat zowel om diefstal als het doen plegen ervan door de minderjarige dochter. ,,Dit ziet er lelijk uit”, stelt de officier. De vrouw heeft bij de politie toegegeven dat ze had gestolen. Ze kon financieel moeilijk rondkomen en ze zag geen andere uitweg. Het gezin bestaat uit drie kinderen en staat onder begeleiding van jeugdzorg.

Verzwarend

Haar dochter zou van niets geweten hebben. De officier van justitie denkt dat ook en vindt daarom het medeplegen niet bewezen. ,,De moeder heeft het alleen gedaan. Zij stak de boodschappen in de tas om ze buiten zicht van de winkelier te houden.” Maar dat ze haar dochter erbij betrokken heeft, werkt volgens het OM wel strafverzwarend.

,,Ze heeft misbruik gemaakt van haar rol als moeder en van de kwetsbare positie van haar dochter. Het is jammer dat ze hier niet is. Ze moet zich schamen!”

De officier eist 40 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week. Na een korte denkpauze oordeelt de rechter eveneens dat alleen de diefstal is te bewijzen. Zij verwijst naar vonnissen van de Hoge Raad, waaruit blijkt dat voor medeplegen ‘een nauwe en bewuste samenwerking’ nodig was. Daarvan was hier geen sprake.

Voor dit soort winkeldiefstallen wordt gewoonlijk 200 euro geldboete gegeven, maar ligt dat nu niet voor de hand. Ze veroordeelt de moeder tot een werkstraf van 20 uur.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195