Volledig scherm
De Alphense rioolwaterzuivering, vlakbij sportpark De Bijlen. © Martin Sharrott

Mogelijk één grote nieuwe rioolwaterzuivering voor zeven bestaande in regio's Alphen en Gouda

Het Hoogheemraadschap van Rijnland overweegt één grote nieuwe rioolwaterzuivering te bouwen voor de regio's Alphen en Gouda. Gaat dit plan door, dan kunnen zeven bestaande zuiveringen dicht. Ziet Rijnland er vanaf, dan moeten deze zuiveringen voor een fors bedrag worden gerenoveerd. 

Rijnland moet een ‘grote inhaalslag’ maken met de rioolwaterzuiveringen, erkent het waterschap. De afgelopen jaren is nauwelijks geïnvesteerd in deze accommodaties en daardoor ‘voldoen de zuiveringsprestaties niet aan de eisen’, zo stelt Rijnland in een meerjarenplan voor de periode tot en met 2022. Volgens een woordvoerster van het schap is de kwaliteit van het drinkwater in de Alphense en Goudse regio echter niet voortdurend onder de maat.

Storingen en stank

Wel is dus duidelijk dat er iets met de zuiveringen moet gebeuren. Het gaat om twee zuiveringen in Alphen, de andere staan in Gouda, Waddinxveen, Bodegraven, Nieuwveen en Nieuwe Wetering. ,,Het achterlopen met onze zuiveringen leidt tot storingen en problemen. Het overgrote deel hiervan lossen we op met tijdelijke noodmaatregelen. Soms lukt dat niet snel genoeg en leidt het tot tijdelijk slechtere waterkwaliteit en stank voor omwonenden”, geeft de woordvoerster aan.

Er komt nu een onderzoek naar de beste manier om de kwaliteit van de zuiveringen op te krikken. De uitkomst kan zijn dat er één groot complex komt dat de zeven bestaande zuiveringen kan vervangen. Het waterschap sluit niet uit dat in plaats van alle zeven maar enkele zuiveringen dichtgaan. Ook bestaat de mogelijkheid dat alle bestaande zuiveringen worden opgeknapt en dat er dan geen nieuwe komt. ,,Of we gaan enkele bestaande zuiveringen ook nog uitbreiden", geeft de woordvoerster aan. Bij het onderzoek werkt het schap samen met gemeenten. Zuiveringen worden de komende vijf jaren nog niet gesloten of gerenoveerd, verwacht Rijnland.

Rekening

Welke optie Rijnland ook kiest, de operatie gaat miljoenen euro's kosten. ,,Daarvoor is al geld gereserveerd in onze meerjarenbegroting, dus klanten hoeven niet te vrezen dat hun rekening fors omhoog gaat", meldt het waterschap.

De bestaande rioolwaterzuiveringen in Leimuiden, Langeraar, Rijnsaterwoude, Woubrugge en Hoogmade vallen buiten het onderzoek. De komende jaren doet Rijnland aan alle rioolwaterzuiveringen wel het gebruikelijke onderhoud, aldus de woordvoerster.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195