Volledig scherm
Skaeve huse in Rotterdam. Beeld ter illustratie. © anp

Mogelijk tien in plaats van vijf ‘asowoningen’ in Rijnstreekgemeenten

Mogelijk moeten Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem de komende jaren samen nog eens vijf zogeheten skaeve huse realiseren. Daartoe kan worden besloten als blijkt dat het geplande aantal van vijf niet toereikend is.

Hier stemmen Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem mee in wanneer zij volgende week een convenant van samenwerkingsverband Holland Rijnland (veertien gemeenten) ondertekenen. Daarin staat dat gemeenten zelf steeds meer zullen gaan doen aan maatschappelijke opvang. Nu is Leiden daar nog de voortrekker in. In maart van dit jaar besloten de Rijnstreekgemeenten al dat ze sociaal kwetsbare mensen zo veel mogelijk in hun eigen buurt willen opvangen.

Quote

De plaatsing van een derde is in voorberei­ding

Gemeente Alphen

Eerder werd al besloten dat de Rijnstreek vijf van deze containerwoningen moest realiseren. In ‘skaeve huse - in de volksmond ‘asowoningen’ - wonen overlastgevers die vanwege hun problematische gedrag niet mee kunnen komen in de samenleving. Verslavingen, detentie, een erg laag IQ of geestelijke problemen kunnen daaraan ten grondslag liggen.

Mogelijk komen er tien in plaats van vijf. Hiertoe kan per 1 januari 2020 besloten worden, als uit een evaluatie blijkt dat het aantal van vijf niet voldoende is. De skaeve huse worden dan evenredig verdeeld over de drie gemeenten.

Derde plek

Alphen realiseerde al twee van deze skaeve huse. Ze staan langs de Genielaan bij de gevangenis. ,,De plaatsing van een derde is in voorbereiding’’, zegt de gemeente. Een locatie is nog niet bepaald. Eerder werden het ’s-Molenaarspad en de Steekterpoort al afgeschoten. 

De gemeenteraad van Kaag en Braassem stemde begin dit jaar in met de komst van twee huizen, maar locaties zijn nog nader te bepalen. Nieuwkoop ontsprong de dans: de gemeente Bodegraven-Reeuwijk hoort niet bij Holland Rijnland.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.