Volledig scherm
Datacenter. © RV

Mogelijke primeur: draaien Nieuwveense kassen straks op warmte van datacenter?

Draaien kassen in Nieuwveen straks op de restwarmte van een groot datacenter van NLDC in Aalsmeer? De gemeente Nieuwkoop onderzoekt of het glastuinbouwgebied kan worden aangesloten op een warmtenet van NLDC.

NLDC heeft een datacenter in Aalsmeer. Hierin staat it-apparatuur en servers van onder meer KPN, Vodafone, TELE2 en AT&T. Het datacenter heeft een 'warmtenet' ontwikkeld. Daarin brengt het overgebleven warmte via een buis in warm water naar een tuinder, een sporthal en een kindcentrum in Aalsmeer. Die kunnen er hun panden mee verwarmen. Ze leveren weer koel water terug aan het datacenter, waarmee het de apparatuur weer kan koelen. Eind augustus moet het warmtenet gaan draaien. Er wordt ongeveer net zoveel energie bespaard als dat honderd huishoudens per jaar gebruiken. Het project kon rekenen op een zeldzame rijkssubsidie.

Quote

We staan er positief tegenover. Het gaat om een significan­te CO2-reductie

Jakoline van Straalen, branchevereniging Glastuinbouw Nederland

Mogelijk maakt het ondergrondse net een 'ommetje' naar het glastuinbouwgebied van Nieuwveen. De gemeente Nieuwkoop onderzoekt of het kassengebied, op bijna tien kilometer van het datacenter, kan worden aangesloten op het net. ,,Dat kan in combinatie met geothermie (aardwarmte, red.)", concludeert wethouder Antoinette Ingwersen.

Eerder hoopte de gemeente op aansluiting op een groot warmtenet in Amsterdam. De restwarmte bleek echter nodig voor de stad zelf.

NLDC laat weten open te staan voor een gesprek met de gemeente Nieuwkoop. ,,Het is wel lastig om het op deze afstand rendabel te maken", zegt Joost Vollmuller. Hij verwacht dat warmtenetten over een aantal jaren gebruikelijk worden.

Branchevereniging Glastuinbouw Nederland praat volgende week met de ondernemers over het plan. ,,We staan er positief tegenover. Het gaat om een significante CO2-reductie", laat woordvoerster Jakoline van Straalen weten. ,,Maar het project bevindt zich nog in de verkennende fase wat betreft haalbaarheid."

Eerste

Mocht het van de grond komen, dan is het Nieuwveense kassengebied het eerste van Nederland dat gebruik maakt van restwarmte van een datacenter.

Nieuwveen heeft een experimentele reputatie qua duurzaamheid. Zo wordt zwembad Aarweide verwarmd met 'effluentwarmte': het zwemwater wordt gasloos verwarmd met uit rioolwater gewonnen warmte. In 2007 flirtte een tuinder, vergeefs, met het toen nog onbekend plan om een woonwijk gasloos te verwarmen met zelf opgewekte zonne-energie.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195